Večeras u Sarajevu bh. premijera dokumentarnog filma "Hako" Josipa Pejakovića
(Izvor: Press info)

Večeras u Sarajevu bh. premijera dokumentarnog filma "Hako" Josipa Pejakovića

Svečana bh. premijera dokumentarnog filma “Hako ” autora Josipa Pejakovića bit će upriličena večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Nakon svjetske premijere filma u Beogradu  na 71. Martovskom filmskom festivalu i publika u Sarajevu će vidjeti film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova.

Kroz vizuru jedne požutjele fotografije naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi djedovo ime. Kao da kleše svaku riječ, on dočarava i nijansira vrijednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim riječnikom svjedoči o važnosti ljudske komunikacije koja je iznad svake vjerske, nacionalne i geografske odredjenosti. Film svjedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrijednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gdje na svijetu. Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku, koji za vrijeme II svjetskog rata nije htio podići ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja. 

 Producent filma „Hako“ je bosanskohercegovački filmski radnik Almir Šahinović.

Nakon projekcije  će  se obratiti autor Josip Pejaković i protagonista filma Hako Duljević. Voditelj će biti  Dževdet Tuzlić, saopćili su organizatori.

federalna.ba/Fena

federalna.ba/Fena

film