Večeras koncert orijentalne klasične muzike u okviru Festivala Sarajevska zima
(Izvor: Fena/Sarajevska zima)

Večeras koncert orijentalne klasične muzike u okviru Festivala Sarajevska zima

U okviru Festivala Sarajevska zima, večeras će u Jevrejskoj općini biti upriličen koncert orijentalne klasične muzike svjetskih umjetnica Marine Cohem Tošić i Roki Danzigerove, koje će svirati orijentalnu lutnju i darbuku. 

Direktor Festivala Ibrahim Spahić je na konferenciji za medije kazao da je to jedinstven događaj za građane Sarajeva, jer će imati priliku uživati u zvucima orijenta. 

- Koncert je odlična uvertira za predstavu Beduinskog pozorišta 'Posljednji han', originalna predstava inspirirana 'Zarqa’a Al-Yamamom' koju je režirao Ilan Popko, a autori su Kaid Abu Latif i Ilan Popko – najavio je Spahić. 

Predsjednik Kulturnog centra grada Rahata Fuad Abu Zijad je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da predstavlja grad Rahat i državu Izrael u BiH, te kazao da je Rahat veliki beduinski grad u kojem se održavaju veliki kulturni događaji, te da imaju “dvojezično” pozorište, na arapskom i hebrejskom. 

Generalni direktor pozorišne produkcije Al Yamama Daniel Alter smatra da festivali doprinose boljem međusobnom upoznavanju i zbližavanju ljudi, umjetnika.  

- Izraelski festival u Jerusalimu ugošćuje umjetnike iz cijelog svijeta, i to pomaže umjetnicima da se razvijaju. Ne samo umjetnici, već se tako razvija i turizam – kazao je on. 

Istakao je da na svom repertorau, pozorište Al Yamama ima mnogo predstava, ali su za Sarajevsku zimu izabrali predstavu 'Posljednji han' jer, kako je pojasnio, radnja se dešava u vremenu nakon apokalipse. Dvojica ljudi se nalaze u pustinji - jedan isključivo brine o hrani, a drugi o knjigama. To su dva različita svijeta, materijalistički i duhovni i uvijek su u konfliktu. Odsustvo komunikacije im ne dozvoljava da nađu zajedničku nit. 

U Jevrejskoj općini je danas otvorena i izložba kolaža, umjetnice Marine Cohem Tošić koja je nastala u Izraelu, ali, kako je umjetnica pojasnila, ona je potpuno udaljena od izraelske svakodnevne stvarnosti. 

Kroz svoj posebni umjetnički izražaj, paralelnu stvarnost, predstavila je gradnju metroa, večeru praznika Pesaha, a kroz cvijet predstavila Jerusalem koji, kako je rekla, liči na Sarajevo, pa ne zna da li je to u stvari Sarajevo ili Jerusalem. 

Predsjednik Jevrejsko kulturno-prosvjetnog društva “La Benevolencija” Vladimir Andrle je izrazio zadovoljstvo izložbom, posebno koncertom koji će večeras biti održan, jer, kako kaže, to je velika poslastica za sve. 
 
Na kraju konferencije i izložbe, Marina Cohem Tošić i Roki Danzigerova su za goste Sarajevske zime iz Izraela izvele numeru “Aziza” (Draga). 

U okviru programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu 20. marta će biti upriličena bh. praizvedba kompozicije “Vexations” (1893) francuskog kompozitora Erika Satiea (1866-1925) u kojoj će učestvovati pijanisti Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić i Zerina Šabotić. 

Prva malteška opera-film će svoju bosansku premijeru imati u SARTR teatru 21. marta, a istoga dana će u Bosanskom kulturnom centru biti predstavljena monografija akademskog slikara Kemala Hromića, a promociju će pratiti dvije izložbe. 

federalna.ba/Fena

koncert