videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Već nekoliko dana bukti požar na prostoru Gornjeg Vakufa i Bugojna

Požaru u visokoj borovoj šumi u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje i Novi Travnik aktivan je već peti dan. Požar je i dalje pod kontrolom, ali se vatrogasci s vatrenom stihijom bore na nepristupačnom terenu. U pomoć je jučer stigao i helikopter Oružanih snaga. Vatra prijeti da se proširi i na općine Bugojno i Donji Vakuf. Pretpostavke su da je i ovaj požar posljedica ljudskog nemara.

“Jedan od načina borbe protiv požara je pravljenje linije koja djeli opožarenu površinu od neopožarene”, priča nam Haris Milanović, v. d. upravnika Šumarije Gornji Vakuf-Uskoplje

“Najgore je što ne možeš ovdje ostati, dim te tjera. Ovo što smo ovo uradili je dobro, već odavde treba paliti kontru”, dodaje Mahir Neretljak, rukovodilac jedinice za gašenje požara ŠPD Šume srednje Bosne.

Ovako nam, dok se pokušavamo približiti prvoj liniji odbrane od požara, objašnjavaju Mahir i Haris kako prekopavanjem puteva i pravljenjem staza širine nekoliko metara nastoje zaustaviti vatrenu stihiju s kojom se već peti dan bori stotinjak ljudi. Zasad je izvjesno da je požar uništio blizu 150 hektara visoke borove šume, a proširio se i na nova dva područja.

“U ovom momentu jako je teško govoriti o tačnim ciframa. Preliminarna procjena je da je oko 350 hektara visoke borove šume zahvaćeno požarom. Još uvijek se borimo, još uvijek nije stavljen pod kontrolu”, ističe Milanović.

Nažalost, kažu, i pored činjenice da je jučer stigao i helikopter OSBiH, koji je vodu zahvatao iz jezera Radovan, učinci u gašenju izuzev moralne podrške vatrogascima koji vodu nose u brentačama nisu bili dovoljni za njegovo stavljanje pod kontrolu. Građevinskim mašinama nastoje napraviti puteve, kako bi barem vodu približili vatrogascima, jer je opožarena linija od regionalnog puta udaljena skoro tri sata hoda. I svakog trenutka se širi.

“Ovo je sada već ekološka katastrofa. Ako ne uspijemo, ovaj požar će se preliti na dio općine Bugojno, kod jezera Radovan i kompletna strana magistralnim putem od Gornjeg Vakufa, Bugojna pa čak i do Donjeg Vakufa. Trenutno i Novi Travnik je zahvaćen”, naglašava Milanović.

Dvadeset je godina kaže u Šumariji i požar ovakvih razmjera nije vidio. Stoga je pred njim i vatrogascima koji već peti dan vode borbu sa vatrenom stihijom neizvjesna noć i nimalo optimistična očekivanja.

federalna.ba

Gornji Vakuf/Uskoplje Bugojno požar šumski požari gašenje požara
šumski požari Španija
0 24.03.2023 08:57
Uprava za šumarstvo KS šumski požari
0 14.03.2023 17:06
Djeda Mraz u Bosni, a sada ne skreći sa staze Vahid Duraković Bugojno Emir Kapetanović
0 10.03.2023 19:42
Vlašić Pahuljica požar
0 10.03.2023 18:29
Vlašić požar vatra
0 09.03.2023 23:38