Vashchenko: Roditelji su zbunjeni zbog netačnih informacija o imunizaciji

Vashchenko: Roditelji su zbunjeni zbog netačnih informacija o imunizaciji

Porodični dan "Zdravo svima" koji ima za cilj informirati sve o značaju imunizacije, osigurati tačne i pouzdane informacije ali i vratiti povjerenje dijela roditelja u vakcinaciju, održan je danas u Tuzli u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo TK, Fondacija Infohouse i UNICEF-a.

Za najmlađe posjetioce je pripremljen muzičko-zabavni program u kojem su djeca na imala priliku da se informiraju o zdravlju i ishrani, dok su roditelji imali priliku posavjetovati se sa zdravstvenim radnicima i stručnim osobljem o vakcinaciji, zdravoj ishrani i ranom rastu i razvoju djeteta.

- U zadnjih 60 godina vakcine su spasile više dječijih života nego bilo koja druga medicinska intervencija. Imunizirana djeca imaju bolju priliku za zdravijim životom i veću vjerovatnoću da će ostvariti svoj puni potencijal. Roditelji su zbunjeni raznim netačnim informacijama koje im se plasiraju i traže odgovore na svoj pitanja na sve moguće načine kako bi se olakšala njihova odluka - rekla je predstavnica UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko.

Ovom događaju su prisustvovali i zdravstveni stručnjaci koji su roditeljima bili na raspolaganju za sva njihova pitanja i savjete, uz tačne i pouzdane informacije o imunizaciji.

Opšta imunizacija i kolektivni imunitet je presudan u borbi protiv uzročnika zaraznih bolesti koje predstavljaju prijetnju širom svijeta.

Kolektivnim imunitetom štiti se najranjivija populaciju, ugrožena kategoriju stanovništva.

UNICEF BiH će ovim putem nastaviti da radi na jačanju zdravstvenog sistema za pružanje usluga roditeljima i djeci, a predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su još jednom pozvali roditelje da vjeruju zdravstvenom sistemu, saopćili su organizatori.

federalna.ba/Fena

imunizacija Veronika Vashchenko
Zavod za javno zdravstvo FBiH imunizacija
0 26.04.2024 18:06
Enis Hasanović Belma Kapo vakcinacija imunizacija
0 27.01.2024 13:37
Sanjin Musa morbile imunizacija vakcinacija cijepljenje
0 14.01.2024 21:42
Srbija hripavac imunizacija
0 10.01.2024 08:09
vakcinacija vakcinisanje cijepljenje imunizacija
0 12.11.2023 08:00