Varhelji: Crna Gora može pobijediti COVID-19 ako se vakcinišu zdravstveni radnici
(Izvor: AA)

Varhelji: Crna Gora može pobijediti COVID-19 ako se vakcinišu zdravstveni radnici

Crna Gora će sigurno pobijediti pandemiju koronavirusa ako svi zdravstveni radnici budu vakcinisani, kazao je u Podgorici komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

U Crnu Goru je danas stigao prvi kontingent vakcina Pfizer/BioNTech, namijenjen zdravstvenim radnicima i ranjivim grupama, a Varhelji je, zajedno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, obišao punkt za vakcinaciju u Muzičkom centru u Podgorici gdje je počela masovna vakcinacija građana.

Varhelji je kazao da EU donacijom 651.000 doza vakcina pokazuje da joj je stalo do Zapadnog Balkana, do Crne Gore.

Podsjetio je da će Crna Gora dobiti više od 42.000 doza Pfizer vakcina, kao najpouzdanijeg partnera u borbi protiv COVID-19.

"Mi smo sa partnerima sa Zapadnog Balkana od prvog trenutka. Počeli smo ovaj rad u martu prošle godine, a sada godinu kasnije možemo da kažemo da smo isporučivali maske, respiratore i drugu medicinsku opremu, ambulantna vozila, opremali smo i intenzivne njege, a sada prevazilazimo i najveći izazov, vakcine", naveo je Varhelji.

Rekao je da su vakcine izazov, ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i Evropi. Poručio je da se nada da će sa današnjim kontingentom vakcina, biti obezbijeđena potpuna vakcinaciju zdravstvenih radnika i najranjivijih grupa.

"Ako se potpuno vakcinišu, onda Crna Gora može da računa na veću otpornost, može bolje da se bori protiv ove pandemije i da bude sigurna da će je prebroditi. Zato nam je bilo toliko važno da ovo isporučimo", naveo je Varhelji.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da su Crnoj Gori vakcine, koje je dobila u okviru COVAX programa potrebne, da bi mogla da zaštiti zdravlje stanovništva.

Zahvalio se Varheljiju i predsjednici Evropske komisije Ursuli for der Lajen i svim građanima Evropske unije.

Krivokapić je poručio da je Varhelji istinski prijatelj Crne Gore.

"Ova započeta saradnja, koja se realizuje kroz ovaj dio programa, samo je početak novih aktivnosti koje Evropska komisija planira da uradi", kazao je Krivokapić.

federalna.ba/AA

Oliver Varhelji Crna Gora
Crna Gora koronavirus
0 23.06.2021 17:01
Crna Gora Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici Zdravko Krivokapić
0 23.06.2021 00:43
Milorad Dodik Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid Crna Gora
0 22.06.2021 22:20
Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mreža genocid Srebrenica Vladimir Leposavić
0 22.06.2021 21:59
Crna Gora koronavirus
0 22.06.2021 17:45