videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Vareš - hoće li priča o oživljavanju ovog grada biti kratkog daha?

Vareš je posljednje tri decenije bio je jedna od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Dolaskom stranih investicija i otvaranjem rudnika, život u tom mjestu počeo se buditi s nadom o privrednom razvoju i novoj perspektivi Vareša. I dok se čeka ekonomski zamah sa intenzivnijom eksploatacijom plemenitih metala iz vareškog kraja, čeka se i konačna riječ Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o spornom pitanju dodjele zemljišta za potrebe britanskog Adriatic Metalsa. Pitanje svih pitanja je hoće li priča o oživljavanju ovog grada biti kratkog daha.

Prekretnica za ovaj od mnogih zaboravljeni gradić bio je dolazak britanskih investitora.

„Perspektiva grada i života ovdje je potpuno suprotno nego što je bilo - danas ovdje žive ljudi, rade ljudi, povećava se. Pratimo biro rada – bilo je preko 1.000 nezaposlenih, sada je 600“, kaže načelnik Vareša Zdravko Marošević (Hrvatski demokratski savez).

Varešaci, koji su dugo godina čekali na privredni prosperitet, u vrijeme dok rudarenje hvata zamah i dok se prvi koncentrati rude iskopavaju, još su podijeljenog mišljenja o budućnosti ovog grada.

Od dolaska u Vareš, Adriatic Metals uposlio je oko 400 osoba, a proteklih godina uloženo je oko 450 miliona maraka. No, sjenu na cjelokupni projekat koji bi trebao predstavljati to 2,5 posto ukupnog GDP-a Bosne i Hercegovine i četvrtina svih stranih ulaganja - bacila je odluka Ustavnog Suda BiH čijom privremenom mjerom stavljena je van snage Odluka Vlade Federacije o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta.

„U 2023. godini određeni zahtjevi upućeni Ministarstvu su odgođeni zbog zakonodavne nejasnoće koja je proizašla iz izmjena propisa o državnoj imovini. Kako bi se pomoglo u obradi tih zahtjeva, Vlada Federacije BiH je donijela novi propis, olakšavajući odobravanje tih zahtjeva od strane Ministarstva. Ovaj propis je osporen od strane Kemala Ademovića apelacijom Ustavnom sudu BiH. Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće imati nikakav uticaj na operacije Adriatic Metals u projektu Vareš i ni na koji način ne dovodi do poništenja Ugovora o koncesiji“.

Protivljenje otvaranju rudnika olova, srebra, cinka i barita u Varešu iskazivali su ranije i brojni ekološki aktivisti. Zaštitnici prirode i šuma pozdravili su odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri.

„Mi ne znamo kakva će biti konačna odluka. Međutim, ako se poništi odluka Vlade Federacije, to se odražava na svu štetu koja je nastala u Federaciji zbog te sporne odluke“, kaže Hajrija Čobo, ekološka aktivistica.

Procesi u vezi s dodjelom koncesija i dozvola za Adriatic Metals urađeni su po zakonu, tvrdi prvi čovjek Vareša. Dodaje da je u konkretnom slučaju izjednačena priča o državnoj imovini u RS-u i projekta u Varešu kojem je dodijeljno 72 duluma zemljišta na korištenje: „Po pravilu, u državi Bosni i Hercegovini kad se politika umiješa, ništa ne ide. To je ono što je žalosno. Još je gora stvar koju ne možemo nikako shvatiti da u izjavama pojedinaca i programima rada stranaka govori se kako trebamo raditi na privlačenju stranih investicija - ovim potezom su poslali najveću štetu“.

S druge strane, rudnik u Varešu u interesu je i cjelokupne zajednice.

„Ako može da se poveća koncesiona naknada, postoji volja i želja i sa jedne i druge strane - mi ćemo se potruditi da ta koncesija bude što veća“, kazao je ministar privrede ZDK-a Samir Šibonjić (NES).

I dok je, s jedne strane, u pitanju privredni prosperitet Vareša i šire regije, s druge su pitanja zaštite okoliša i ustavnosti odluka koja su se, čini se, očigledno prelila na politički teren. No, do kompromisa na zadovoljstvo svih aktera bi moralo doći - isključivo zbog opstanka Vareša i njegovih stanovnika.

federalna.ba

Vareš Adriatic Metals BiH rudnik rudarenje
Ustavni sud BiH Adriatic Metals BiH Vareš
0 12.07.2024 19:46
Ustavni sud BiH Ustavni sud Bosne i Hercegovine Vareš Jahorina
0 18.06.2024 21:10
Michael Murphy Zdravko Marošević Vareš
0 05.04.2024 16:44
Pakistan rudnik eksplozija
0 20.03.2024 10:17