Vakcina kompanije Johnson & Johnson odobrena u SAD-u

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine kompanije "Johnson & Johnson", za koju je potrebna samo jedna doza umjesto dvije, a to je treća vakcina protiv kovida 19 koja je odobrena u SAD-u za odrasle, 18 godina i starije.

FDA je saopćila da "Johnson & Johnson" vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, prenio je danas Glas Amerike.

Jedna doza je 85 posto djelotvorna protiv najtežih slučajeva kovida 19, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na tri kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gdje se širi soj korona virusa koji najviše zabrinjava.

Predsednik SAD-a Joseph Biden pozdravio je vijest da je FDA odobrila upotrebu treće vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mjere za suzbijanje koronavirusa.

"Iako slavimo današnje vijesti, pozivam sve Amerikance da i dalje peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske. Kao što sam rekao više puta, situacija će se vjerovatno pogoršati ponovo kako se šire novi sojevi", naveo je Biden.

Isporuka nekoliko miliona doza, koje će biti podijeljene među američkim državama, mogla da bi početi već u ponedjeljak. Očekuje se da "Johnson & Johnson" isporuči 20 miliona doza u SAD do kraja marta, i 100 miliona do ljeta.

Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu "Johnson & Johnson" vakcine.

Vakcina kompanije "Johnson & Johnson" može se skladištiti u frižiderima široke namjene, što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija "Pfizer/BioNTech" ili "Moderna", koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.

federalna.ba/Beta

Johnson & Johnson vakcine vakcina vakcinisanje vakcinacija SAD
BiH SAD Dragan Čović Bakir Izetbegović Eric Nelson Johann Sattler
0 22.04.2021 21:35
SAD klimatske promjene klima Njemačka Angela Merkel
0 22.04.2021 21:09
Eric Nelson SAD
0 22.04.2021 18:03
SAD MOBiH Brzi odgovor 21
0 22.04.2021 17:14
vakcinacija vakcinisanje vakcina imunizacija
0 22.04.2021 17:11