videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Uz Sarajevske večeri muzike (SVEM) Sarajevo kulturna metropola

Sarajevske večeri muzike (SVEM), dvadeset i osme po redu, ljubiteljima umjetničke muzike ponudile su četiri cjelovečernja koncerta.

Tako su do sada u okviru programa SVEM koji organizuje Fondacija za muzičke umjetnosti realizovani koncerti flautiste Emmanuela Pahuda s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa.

O nastavku programa Sarajevskih večeri muzike kada će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončelista Isak Haračić i pijanistica Sonja Marković, te završnici festivala koja će proteći će u znaku afirmiranog violiniste Sergeja Krylova danas je bilo riječi na pres-konferenciji.

Direktor Fondacije za muzičke umjetnosti (MAF) Ninoslav Veber istakao je da će Sergej Krylov pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, uz pratnju Sarajevske filharmonije između ostalog izvesti “Koncert za violinu i orkestar” Maxa Brucha.

Dirigentica Samra Gulamović kazala je da se ovaj koncert završnice otvara Mendelssohnovom uvertirom koja se zove “Mirno more i uspješno putovanje”.

- Ja se nadam da ćemo sa tom uvertirom imati uspješan koncert. Inspiraciju za muziku za uveritru Mendelssohn je pronašao u Geteovim pjesmama koje se također zovu “Mirno more i uspješno putovanje” - kazala je Gulamović, dodavši da se radi o jednoj vrlo zahtjevnoj koncertnoj uvertiri.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce u svom obraćanju osvrnuo se na otvaranje ovogodišnjih večeri muzike koje je upriličeno 8. maja.

- Preksinoć je otvoren SVEM i Sarajevo je bilo kulturna metropola Evrope. Nažalost rijeđe nego što to svi mi zaslužujemo. Iskreno se nadam da u vremenu koje dolazi da će biti sve više prilika za tako nešto - kazao je Tuce.

On je istakao da i koncerti koje slijede jesu potvrda da Sarajevo jeste kulturna metropola, te zahvalio organizatorima Sarajevskih večeri nuzike što svake godine prirede senzacije i spektakle.

Violončelista Isak Haračić kazao je da je sa pijanisticom Sonjom Marković priredio jedan program koji je pun kontrasta i zahtjevan.

-Program smo smislili iz dva ugla. Htjeli smo da za SVEM priredimo nešto posebno, da bude nešto premijerno. Nešto za Sarajevo, za BiH što do sada nismo svirali javno - kazao je Haračić.

Koncert Isaka Haračića i Sonje Marković održati će se u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” Srednje muzičke škola Sarajevo 11. maja, a završni koncert SVEM-a violiniste Sergeja Krylova bit ćr održan 12. maja u Narodnom pozorištu.

federalna.ba/Fena

SVEM Sarajevske večeri muzike
Sarajevske večeri muzike Federalni radio
0 13.05.2023 09:01
Sarajevske večeri muzike SVEM kultura Emmanuel Pahud
0 05.05.2022 20:55
Sarajevske večeri muzike
0 08.09.2021 13:06