videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Reakcije iz RS-a: Schmidt pokušava da popravi svoj rejting u Sarajevu

Nastup visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije izazvao je burne reakcije, posebno njegova izjava o mogućnosti uvođenja novih sankcija RS-u. Iz ovog entiteta kažu da sa takvim izjavama Schmidt pokušava da popravi svoj rejting u Sarajevu. Napominju i da će zbog svega što priča biti prinuđeni da ga na području RS-a proglase personom non grata.

Sat vremena saslušanja Christiana Schmidta pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije bilo je i više nego dovoljno za novu buru nad političkim nebom BiH. Izjave da se više zalaže za ekonomske sankcije i finansijsko uslovljavanje - za političke predstavnike RS-a je srbomrzačka, ali kažu i da Schmidt na ovaj način poziva na samostalnost entiteta, a najvaljuju i mogućnost određenih mjera.

“Mislim da već ima neke priča o nekoj formi proglasenja osobe koja ne treba u RS. Naravno, mi u toj diplomatskoj formi proglašenja persona non grata nemamo ovlaštenja da to uradimo, ali mogla bi RS da odbije njegovo prisustvo i zabrani svim zvaničnicima u RS-u, na bilo kom nivou, da s tim čovjekom, koji se pokazao loš za RS, apsolutno komunicira, kazao je predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).

I iz entitetskog parlamenta stiže poruka da Schmidt kao trgovac procjenjuje šta najbolje prolazi u Federaciji, da bi se spasio kritika zbog odnosa sa HDZ-om.

“Prijetiti sankcijama samo RS - šta vi to postižete? RS pozivate na samostalnost? Da je tretirate drugačije nego BiH? Vi govorite da je RS posebna. Da li je to sakrivena poruka kroz eho diskrimincaije da jedan narod kažnjavate i diskriminište? Ništa u tome nema pametno, ništa u tome nema civilizovano, ništa u tome nema evropski”, poručuje predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US).

Napominje Stevandić da je Schmidt imao priliku u Banjaluci da vidi jedan spomenik sankcijama kakve najavljuje, a to je spomenik za 12 beba, te da je riječ o fašistoidnim tendencijama kažnjavanja čitavog naroda zbog drugačijeg mišljenja. S druge strane, u opoziciji kažu da su Schmidtove izjave licemjerne.

“Christian Schmidt je nagradio Milorada Dodika malim neregularnostima u izbornom procesu. Umjesto da kazni izbornu krađu, lopovluk, da traži da se ponove izbori, da se uvedu skeneri, otisak prsta prilikom glasanja - sada pričati neke besmislene priče je vrhunac licemjerja”, navodi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Politički analitičari smatraju da bi uvođenje takvih sankcija bilo svojevrsno međunarodno priznanje subjektiviteta RS-a, ali i da je mehanizam sankcija kroz historiju pokazao slabe rezultate. Sporno je i mjesto gdje je Schmidt dao ove izjave.

Kako ističe Miloš Šolaja, profesor na banjalučkom FPN-u – to je Komitet za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije, a zna se da vanjsku politiku vodi Ministarstvo, odnosno Foreign Office: “Očigledno je da je izabrano pogrešno mjesto, pogrešno vrijeme i pogrešan način. Moguće je da je to dio nekog lobiranja ili da su kvaziekspertske analize uticale na takav pristup, ali ovo nije vrijeme prije 30 godina”.

Šolaja je zaključio da je Schmidt uspio ono što dosada nijedan visoki predstavnik nije - da su svi ljuti na njega.

federalna.ba

Christian Schmidt Milorad Dodik Nenad Stevandić
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 17.04.2024 15:09
Milorad Dodik sastanak Istočno Sarajevo
0 17.04.2024 12:51
rezolucija o Srebrenici genocid u Srebrenici Milorad Dodik
0 16.04.2024 19:56