videoprilog Enese Hrustanović (Dnevnik 2)

Uz jasnu većinu i popunjene fotelje - na redu je da počnu i raditi

U Skupštini Unsko-sanskog kantona nakon dugo vremena za promjenu je radno. Doduše, rješavala su se uglavnom samo kadrovska pitanja, ali od nečeg se mora početi. Razriješeno je pet starih, imenovano pet novih ministara u Vladi, a nakon godinu i po kompletirano je i rukovodstvo Skupštine USK. Kad se ruke slože, sve se može.

Rekonstruisana Vlada USK, usvojen Plan i program ZZO

Skupština  Unsko-sanskog  kantona danas je  na vanrednoj  sjednici  usvojila Plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu čime su  stvoreni  uvjeti da 2000 radnika zaposlenih u  Zdravstvu ovog kantona dobije platu za mjesec mart. Tome je pre...

Imenovani su novi ministri pravde, privrede, obrazovanja, zdravstva i boračkih pitanja. Borački ministar kadar je Ifete Kadić, nezavisne zastupnice, novi ministri pravde i privrede su ostali u starim strankama NES i NB, dok je SDP Ministarstvo zdravstva ustupio Demokratskoj fronti, a zauzvrat dobio obrazovanje.

„Jasno sam kazao da smo mi svjesni svojih pozicija koje se mogu dnevno mijenjati i svi su dali doprinos radu i samo će vrijeme biti svjedok koliko će novi ministri uraditi za dobrobit građana. Sve ostale spekulacije nisu dosljedne toga“, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić (NES).

Ovom rekonstrukcijom u vlast USK je, uz NES, Nezavisni blok, Narod i pravdu i SDP, sada ušla i Demokratska fronta, ali i i zastupnica SDA Bernada Jukić-Kličić, koja je zbog neposluha isključena iz SDA, jer je na prošloj sjednici Skupštine, suprotno stavu svoje stranke, podržala budžet.

„Ono što je ekspresno urađeno u SDA 12.4. je da sam ja ekspresno isključena iz stranke u roku deset minuta nakon dvadeset godina. Bio je jedan razlog i od danas razlog i djelovat ću kao nezavisni kandidat“, kaže Jukić-Kličić.

Predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić odgovara: „Njeno pravo je da se žali Sudu časti na nivou centrale. Da li će posegnuti za tim, ne znam, kao što ne znam ni prave motive zbog kojih je otišla u ovom pravcu“.

Danas je završeno i imenovanje rukovodstva Skupštine, u kojem, nakon 17 mjeseci, i Bošnjaci imaju predstavnika - Nisveta Jusića. Razim Halkić, predstavnik Hrvata, koji je i do sada vodio sjednice, od danas je zvanično predsjedavajući Skupštine.

„Od danas smo dobili i dopredsjedavjućeg u punom kapacitetu. Meni će biti lakše a i bit će jednostavnije raditi“, kazao je Halkić (SDP).

Nakon višemjesečnog nerada, sada, kada nakon godinu i po opet imaju jasnu većinu i popunjene fotelje, očekivati je da krajiški zastupnici počnu i raditi.

federalna.ba

Vlada USK USK
USK skupština Vlada
0 19.04.2021 12:43
migranti migrantska kriza BiH USK
0 18.04.2021 13:00
Ermin Goretić USK ljekari plata
0 16.04.2021 20:37
zdravstveni radnici USK štrajk
0 16.04.2021 12:27