videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Uz određene uvjete moguća koalicija SDA-SDP u Tuzlanskom kantonu

Iako je skupštinska većina na području Tuzlanskog kantona, koju čine SDA, DF, Stranka za BiH i SD više nego stabilna, Kantonalna vlada još nije imenovana. Razlog zašto se odugovlači imenovanje Vlade i dva mjeseca nakon formiranja skupštinske većine vjerovatno je novi vjetar, odnosno približavanje SDP-a postojećoj koaliciji. U Kantonalnom odboru SDA su za FTV potvrdili da je kontakata bilo i da je SDP-u ispružena ruka. Ipak, postoje i određeni uvjeti.

Iako čelnici SDP-a o mogućem koaliranju sa SDA ranije nisu htjeli razgovarati, sve se promijenilo preko noći. Neformalni razgovori dva predsjednika kantonalnih odbora ove dvije stranke, doduše telefonski, obavljeni su, no to ne mora značiti ništa. Susret oči u oči još se nije desio, niti su doneseni bilo kakvi zaključci.

"Zvaničnih razgovora Kantonalnog odbora SDP-a i Kantonalnog odbora SDA oko formiranja neke koalicije ili većine u Tuzlanskom kantonu nije bilo", tvrdi Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK-a.

S druge strane, u Kantonalnom odboru SDA ne isključuju mogućnost koaliranja, ali ne samo u Tuzlanskom kantonu, već na svim nivoima, počev od državnog. No, ne treba zaboraviti da sve odluke, pa i onu eventualnu o koaliranju sa SDP-om, mora potvrditi Predsjedništvo SDA.

"Mi u SDA mislimo da je državi potrebna jedna široka probosanska koalicija. Predsjednik Izetbegović o tome govori unazad tri mjeseca i drži pruženu ruku prema SDP-u", kazao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK-a.

Situaciju oko ulaska SDP-a u vlast dodatno je podgrijala i odluka Kolegija SDP-a, na kojem je donesen zaključak i data mogućnost svim kantonalnim odborima da samostalno razgovaraju i pregovaraju s predstavnicima drugih stranaka.

"Trenutno ne postoji ni odluka Kantonalnog odbora ni Kantonalnog predsjedništva da se ide u tom pravcu i nismo zvanično razgovarali o toj temi", ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK-a.

Ukoliko u narednim danima dođe do sastanka i pregovora između SDP-a i SDA , to nikako ne znači prekid saradnje i izostavljanje DF-a, Stranke za BiH i SD-a iz postojeće koalicije, naglašava Skopljak.

"Važno je istaći da imamo stabilnu skupštinsku većinu na području Tuzlanskog kantona i da SDA bez obzira na bilo kakve procese koji bi se mogli dešavati u narednom periodu neće ostaviti partnere."

No, tvrd orah u jednoj od partnerskih stranaka DF. Član Predsjedništva ove stranke Mahir Mešalić u telefonskom razgovoru za Federalnu televiziju naglasio je da ukoliko SDP želi u vlast u Tuzlanskom kantonu treba da ostavi sadašnje partnere na području Kantona Sarajevo, u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te da zatraži rekonstrukciju Vijeća ministara.

federalna.ba

Tuzlanski kanton koalicija SDA-SDP
stambeno zbrinjavanje Tuzlanski kanton
0 01.04.2023 18:47
Tuzlanski kanton premija zdravstvenog osiguranja zdravstvena premija
0 30.03.2023 19:57
Tuzlanski kanton TK Irfan Halilagić SBiH
0 17.03.2023 17:36
Tuzlanski kanton projekt energijske efikasnosti
0 09.03.2023 17:13
Tuzlanski kanton Turska konvoj
0 06.03.2023 12:44