videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Uz ekološke aktiviste – i novinari su borci za zdrav okoliš

Ekologija predstavlja najvažniji segment života pojedinca i društva, a najveći borci, uz ekološke aktiviste nevladinog sektora, jesu novinari koji zagovaraju ljudska prava na zdrav okoliš. Na tom putu prepreke su brojne - od pristupa informacijama do reakcija koje one izazivaju u zajednici.

Zbog aktuelnosti ekoloških pitanja u javnosti jako je važno educirati i ohrabriti novinare koji u borbi za zdrav okoliš istinu, često nelagodnu, prenose široj javnosti. Na tom putu često se susreću s brojnim preprekama.

Predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica Samir Lemeš pojašnjava: “Morate vladati stručnom terminologijom, morate imati puno tehničkih podataka, naći sagovornike koji žele da pričaju o tome i sve to je razlog zbog kojeg smo organizovali ovu radionicu - da pokušamo novinarima i radnicima u medijima pomoći da lakše i bolje izvještaju o temama zaštite okoliša i klimatskih promjena”.

Iako su u medijima sve prisutnije priče o malim hidrocentralama, kvaliteti zraka, odlaganju otpada -medijski radnici često ne mogu priuštiti luksuz da se bave isključivo ekološkim pričama. U pokušaju dolaska do istinite informacije, nadležne institucije najčešće zakazuju, pa sve ostaje na nevladinom sektoru.

O problemima u praksi govorila je novinarka BH Radija 1 Sanela Habeš: “Najlakše je da reći da ja ne želim da dam izjavu, kao što se desi na nekoj radionici, gdje sagovornik kaže da nema ovlaštenje da da izjavu. Zašto dolazite ako nemate ovlaštenje da dajete izjave?”.

A kada se do informacija i dođe, klupko ekoloških zavjera u našoj zemlji postaje sve zamršenije, a zidovi se sužavaju - stoga tek istrajni novinari prevazilaze barijere. Tome svjedoči i novinarka Sanja Stević: “Kada počne čovjek onako malo dublje da se bavi okolišnim zakonima, onda shvati koliko je to kompleksno i koliko BiH zaostaje za onim kriterijima, standardima kakvi su aktuelni i na osnovu kojih sva ova priča funkcioniše u EU”.

A da i ovaj prilog ne bi ostao još jedna u nizu priča, treba spomenuti da su, uz ekološke aktiviste i građane, upravo istrajni mediji spriječili izgradnju HE Kruščica, natjerali velike zagađivače da stave filtere, a parlamentarce da pričaju o ovim temama te pojedince da uvide svoju ulogu u ovoj priči. A posla je još mnogo.

federalna.ba

Samir Lemeš Zenica ekologija novinari
Modrac ekoakcija ekologija Rafting klub “Tuzlak”
0 24.09.2023 10:20
Arcelor Mittal Zenica Arcelor Mittal Zenica Federalni radio
0 22.09.2023 19:50
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica pozorište Federalni radio
0 18.09.2023 20:21