videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Uz Dan šehida, građani Travnika i Bosanske krajine prisjetili se rata

Cvijećem i dovom na Centralnom šehidskom mezarju članovi porodica, brojne delegacije te građani Travnika i Bosanske krajine prisjetili su se ratnih godina koje su trajno povezale ova dva prostora, te odali počast poginulim braniocima Bosne i Hercegovine. Ni gotovo tri decenije od kraja rata nisu donijele smiraj majkama, čija su djeca poginula na pragu života.

„Da ne bude nikome rata više, da nema niko ovako bola kao mi majke - samo majke mogu osjetiti taj bol“, govori govori Selima Mujkanović iz Kozarca, nakon Fatihe proučene na mezaru sina Emira, koji je kao pripadnik 17. slavne krajiške brigade poginuo sa nepunih dvadeset godina i zauvijek ostao u Travniku. Još traga za posmrtnim ostacima sina Samira. Drhtavim glasom objašnjava koliko joj je teško na ovaj dan: „Znam ja i moje srce kako je. Nije samo on, imam ja još jednog šehida, ali nisam ga ni našla. A ovaj se borio ovdje i ostao“.

Uz nju, na mezarju je i Tidža Džamastagić, predsjednica Udruženja porodica šehida općine Prijedor, koja je četiri ratne godine provela u Travniku, koji joj je i danas, kaže, druga kuća. Ovdje je da oda počast saborcima, a sutra će na Igman, na kojem joj je zauvjek ostao sin: „Moje dijete leži na Igmanu, ja treba danas da sam na Igmanu. Ja sam svaki put za Dan šehida ovdje u Travniku jer to su sva djeca koja su bila sa mnom rame uz rame, ja imam obavezu da dođem ovaj dan ovdje“.

Nakon dove saborcima na Centralnom šehidskom mezarju, cvijeće je položeno na spomenike pred Lukačkom džamijom u centru grada, gdje su ukopani pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine - major Mihajlo Petrović, rođeni Beograđanin, i Saša Dimitrijević, čije se odluke da brane domovinu i hrabrost ne zaboravljaju.

Saša, koji je poginuo 1993. godine, bio je dvije godine mlađi od Seliminog Emira. I jedan i drugi branili su Bosnu i Hercegovinu, vjerujući u njenu bolju budućnost. Nažalost ,tri decenije poslije, mladi u njihovim godinama tu bolju budućnost prinuđeni su tražiti izvan granica zemlje za koju su oni dali živote.

federalna.ba

Dan šehida Travnik
SBK turizam vodopad Jajce Travnik Plava voda
0 01.07.2022 22:56
Vlašić vlašićki sir Travnik
0 28.06.2022 22:44
Travnik Kenan Dautović odlikaši
0 15.06.2022 21:03
Travnik Naš dom muzička škola koncert
0 02.06.2022 22:01