Usvojene odluke za isplatu poticaja otkupljivačima mlijeka i jagodičastog voća u ZDK-u
(Izvor: Ilustracija)

Usvojene odluke za isplatu poticaja otkupljivačima mlijeka i jagodičastog voća u ZDK-u

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju prijedloge odluka o odobravanju sredstava na ime podrške otkupljivačima/prerađivačima jagodičastog voća i otkupljivačima/prerađivačima mlijeka u tom kantonu.

-Kako smo i planirali, došli smo do samog kraja naših podsticajnih mjera za ovu godinu. Danas smo usvojili odluke za isplatu poticaja našim otkupljivačima i prerađivačima jagodičastog voća u iznosu od oko 70.000 KM te otkupljivačima i prerađivačima mlijeka, a iznos te podrške je oko 230.000 KM - istakao je ministar poljoprivrede ZDK-a Mirsad Hadžić.

Usvojena je i oduka o odobravanju sredstava na ime podrške za registrovana kantonalna udruženja/saveze poljoprivrednika i ribara, a iznos te podrške je 15.000 KM.

-U fazi je priprema odluka za početak isplate poticaja našim malinarima, s čim ćemo kako smo i planirali do kraja ove godine završiti sve naše poticajne mjere. Ne znamo tačno, jer je još u fazi obrade, koliko ćemo izdvojiti za poticaje malinarima. I to će biti urađeno do kraja godine - kazao je Hadžić.

Također, usvojene su i odluke za subvencije veterinarskim stanicama za edukacije te provođenje preventivnih mjera pregleda mesa na prisustvo larvi Trichinella spiralis, kao i za sufinansiranje troškova implementacije standarda za proizvođače hrane koji su stekli uslove za standardizaciju i dobijanje certifikata HACCP i Halal.

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica odobrena su sredstva za finansiranje troškova dijagnostičkog ispitivanja životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije. ZDK je za ovu godinu namijenio poticaje poljoprivredi u rekordnom iznosu od preko 4,5 miliona KM.

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK podrška otkupljivači voće mlijeko