videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Usvojene izmjene Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Novi pokušaj Izmjena poslovnika Zastupničkog doma Federalnog parlamenta uspješan. Tačka sporenja čekala svoj red od oktobra. Žustra rasprava, stavovi vladajućih i opozicije suprostavljeni, ali i nezaobilazni u zastupničkim klupama. No, možda posljednji put. Izmjenama poslovnika znatno su skraćene rasprave i pauze. Za vladajuće korak naprijed, za opoziciju udar na demokratiju Parlamenta i kreiranje prečice za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od tačke sporenja do usvajanja sa 53 glasa “za”. I dva iz opozicije su bila za promjene. Mjeseci blokada, rasprava i negodovanja ipak su rezultirali Izmjenama poslovnika Zastupničkog doma. Višesatna rasprava ponudila suprostavljene stavove ponukane jednim pitanjem: šta nude Izmjene poslovnika -efikasan rad Parlamenta, manji broj pauza, skraćeno vrijeme za rasprave, ili efikasno brzo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda?

“Tiču se ubrzanja rada Parlamenta i efektivnosti. Proteklih mjeseci više puta smo ostajali do tri ujutro, potpuno besmisleno, samo da bi se odugovlačilo, ne bi li opao kvorum, otišao neko kući pa ne bilo većine da se nešto izglasa”, izjavio je Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

“Korektan prijedlog izmjena. Van svake sumnje, postoji još stvari koje treba mijenjati i vremenom pretpostavljam da će nastupiti nove izmjene. Možda čak donošenje i novog Poslovnika”, naveo je Dragan Mioković, zastupnik NS-a u Zastupničkom domu FBiH.

Sve navedeno za opoziciju atak na parlamentarnu demokratiju. U svemu vide jedan cilj vladajućih -ispunjavanje želja HDZ-a BiH, zabrana mišljenja opozicionim taborima i kratica za imenovanje prvorangiranog Vukoje.

“Zaista je čudno da trenutno vladajući toliko insistiraju na izmjenama Poslovnika kada su se izgubili razlozi za navedenim. Tako da danas se urušava federalna demokratija i ovo će imati posljedice ubuduće za rad zastupnika na način da se ograničava sloboda govora”, upozorio je Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Uz posebnu napomenu šefova klubova SDA i DF-a. Apelacije Ustavnom sudu Federacije BiH podnesene. Za takav potez naveli listu razloga: kršenje poslovnika, ustava, zakona, nelegalno sazivanja sjednica.

“Smatramo da su svi ti zaključci koje su oni donijeli nisu u skladu s Ustavom. Zato smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. On će reći svoje. Može se desiti da oni danas imenuju predsjedavajućeg Parlamenta, da umjesto Marinković-Lepić izvrše tu hokejašku izmjenu. Ako se to desi, i to neće biti u skladu s poslovnikom”, istakao je Mahir Mešalić, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

A nakon Izmjena poslovnika na dnevnom redu planirana tačka Izbor i imenovanje. No, ne i pred zastupnicima na raspravi. Predsjedavajući današnjom sjednicom, ali i Komisijom za izbor i imenovanje opravdanje pronašao u nedostatku materijala. Federalni parlament odblokiran, komisije redovno zasjedaju, imenovanja ponovno u fokusu. Čekaju se konkretna imena za poziciju predsjedavajućeg ovog doma, ali i sudiju Ustavnog suda BiH.

federalna.ba

Parlament FBiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH poslovnik
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Marin Vukoja Parlament Federacije BiH Parlament FBiH
0 29.05.2024 19:44
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH Parlament Federacije BiH
0 28.05.2024 17:56
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 28.05.2024 11:53
Marin Vukoja Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.05.2024 08:22