Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici bi bilo "nefer", poručio Vučić

U Palati Srbija u četvrtak je počela vanredna sjednica Vlade Srbije kojoj prisustvuje predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić.

Kako su ranije prenijeli domaći mediji, na sjednici će se razmatrati akcioni plan, odnosno odgovor države na izuzetno nepovoljnu političku situaciju, koja je kulminirala posljednjim pritiscima na Beograd kada je riječ o Kosovu i Republici Srpskoj.

Vučić je u uvodnom obraćanju na sjednici rekao da su pred njegovom zemljom teški i važni zadaci.

"Zamolio bih sve članove Vlade, bez obzira koje će funkcije obavljati u narednom periodu, da posvećeno, ozbiljno i odgovorno to rade. To je nešto što je za nas od najvećeg značaja za opstanak zemlje i građana", rekao je Vučić.

Zamolio je predstavnike izvršne vlasti da oforme timove neophodne za zajedničko djelovanje.

"Danas imamo nastavak razgovora u Briselu. Pripremljeni smo na razgovore, ali ne možemo očekivati bilo šta dobro", rekao je Vučić, govoreći o dijalogu Beograd - Priština pod okriljem Evropske unije.

Dodao je da će pozicija "našeg naroda biti sve teža", i da će vlast biti "posvećena da te probleme rješava".

Najavio je da će uskoro održati sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu.

"Ovaj sastanak će biti najvažniji, biće strateški. Mislim da su se i Francuzi za to pripremili", rekao je Vučić.

Dodao je da vojna industrija Srbije mora da poraste tri puta u narednom periodu.

"Naša vojna industrija će ove godine da proizvede isto ili nešto više granata i raketa nego jedna Francuska u kalibru od 122 do 155 milimetara. Imamo svoju snagu, kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostručimo", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao Vladu da hitno formira tim povodom izjašnjavanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o preporuci za prijem Kosova u članstvo Vijeće Evrope.

"Naše su šanse minimalne, ali to ne znači da treba da dignemo ruke, da kukamo i plačemo", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici koji bi, na prijedlog Njemačke i Ruande, trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija 27. aprila.

"Možemo, da se dogodi da ukoliko budemo imali bilo kakvu šansu da promijenimo rezultat u Generalnoj skupštini UN-a vezano za rezoluciju genocida u Srebrenici, da već 21. odem tamo i budem šest-sedam dana, da razgovaram sa što više predstavnika zemalja članica UN-a", rekao je Vučić i nastavio:

"Ono što nam ostaje je da se borimo. Mogu oni nas pobijediti. Inače, ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, zato što je donijeta Opšta rezolucija o genocidu i pojedinačno je nepotrebno da se ide dalje."

Današnjoj sjednici prisustvuje i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministri, kao i ljudi iz bezbjednosnog sektora, vojske i policije i direktori javnih preduzeća.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Vlada Srbija Srebrenica
Sedina Delić-Tanović Srebrenica genocid u Srebrenici
0 24.05.2024 22:56
Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 20:43
Srebrenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 19:10
Ana Brnabić Srbija reakcija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 10:14
genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica presude
0 23.05.2024 21:44