Ususret Međunarodnom danu muzeja: Izložba „Svrzina kuća: Vedra kuća u mirisu ruža“
(Izvor: Muzej Sarajeva)

Ususret Međunarodnom danu muzeja: Izložba „Svrzina kuća: Vedra kuća u mirisu ruža“

U povodu 18. maja - Međunarodnog dana muzeja, Muzej Sarajeva je priredio raznovrstan program koji se sastoji od zabavno-edukativnih sadržaja do besplatnog ulaza za sve posjetitelje. Ipak, izdvajamo posebno interesantnu izložbu koja na stručan i vizualno dojmljiv način priča historiju nastanka i očuvanja vrtne kulture Svrzine kuće.

Izložba nosi naziv „Svrzina kuća: Vedra kuća u mirisu ruža“ autora Mustafe Arslanovića i Selme Oruč. 

Muzejska postavka, usko vezana za ambijent kuće koja predstavlja najljepši očuvani primjerak sarajevskog stambenog graditeljstva iz osmanskog razdoblja, bit će otvorena u Brusa bezistanu, u subotu, 18. maja u 12 sati.

Kako je saopćeno iz Muzeja Sarajeva, uz užitak razgledanja izložbe, posjetitelji će biti u prilici kušati tradicionalno bosansko posluženje-lokume i himber od sarajevske đulbešećerke.  

Isti dan, također u prostoru Brusa bezistana na programu je Interaktivna igra “Tajna Muzeja Sarajeva,”, s rasporedom u 13, 15, 17 i 19 sati. Besplatan ulaz biće organiziran i u sve ostale muzejske depadanse.

Međunarodni dan muzeja

Prije 1977. godine, kada je zvanično u svijetu počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, ICOM je, na sastanku 1951 .godine, pod nazivom “Crusade for museums” (Borba za muzeje) okupio međunarodnu muzejsku zajednicu kako bi razgovarali o temi "Muzeji i obrazovanje." Ideja za Međunarodni dan muzeja upravo je inspirisana okvirom za pristupačnost muzeja koji je razvijen na ovom sastanku. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja. Prošle, 2023. godine, na manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u BiH se zapravo stapaju u jedan događaj, tako da će 18. maja svi bh. muzeji, galerije te druge kulturne institucije otvoriti vrata svojim posjetiteljima, pružajući im mogućnost besplatnog pristupa svojim prostorima.

federalna.ba

izložba