Prilog: Aida Hasanbegović

Ustavni sud osujetio pokušaj prisvajanja državne imovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj plenarnoj sjednici utvrdio je da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost države Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je stavio sporni zakon van snage.

Riječ je o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti. Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda te iz kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić. U ime Kluba delegata bošnjačkog naroda zahtjev je podnio Dževad Mahmutović, koji je tada rekao da je RS više puta pokušala uzeti državno zemljište.

Sporni Zakon je trebao stupiti na snagu 13. aprila ove godine, međutim, visoki predstavnik Christian Schmidt (Kristijan Šmit) je dan ranije suspendirao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju. Naime, političari u RS-u smatraju da imovina koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta pripada entitetu, a ne državi Bosni i Hercegovini. Isti stav imaju i prema zemljištu, no OHR je jasno rekao da državnom imovinom raspolaže samo država Bosna i Hercegovina. Na  posljednje dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske ponovo je zadirano u državnu imovinu na način da su prihvaćene izmjene i dopune Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kao i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Očito je da implementacija ne ide najbolje. Mi imamo dobre odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini gdje je jasno rečeno ko je titular te imovine“, kaže advokat Emir Kovačević.

 

Komentirajući rad Ustavnog suda BiH, SNSD-ova zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Snježana Novaković Bursać smatra da ovaj sud djeluje neustavno. Tvrdi da Ustavni sud, u sinergiji s visokim predstavnikom, radi na razvlašćivanju institucija RS-a.

 

Percepcija Dejtona u entitetu Republika Srpska nije autentična“, kaže Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine.

 

Podsjećamo, visoki predstavnik je, stavljajući van snage Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u, prvi put upotrijebio bonske ovlasti, te time stavio do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom do stupanja na snagu zakona kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja, a koji bi isključivo usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

 

Ustavni sud BiH Federalni radio
Boško Bijelonić Federalni radio Korak više planinari Prnjavor
0 26.11.2022 08:55
sport Federalni radio
0 26.11.2022 00:18
Vijesti u 22 Federalni radio
0 26.11.2022 00:17
sport Federalni radio
0 25.11.2022 19:19
Vijesti u 17 Federalni radio
0 25.11.2022 19:19
Vedran Zubić Federalni radio
0 25.11.2022 17:48