Ustavni sud BiH danas o Zakonu o nepokretnoj imovini RS
(Izvor: Arhiva)

Ustavni sud BiH danas o Zakonu o nepokretnoj imovini RS

Sudije Ustavnog suda BiH trebale bi danas da razmatraju zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske. Zahtjev su podnijeli članovi Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat hrvatskog kluba Zlatko Miletić.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara i jedan od koautora ovog zahtjeva, ranije je izjavio da je riječ o nepokretnoj imovini koja se koristi u Republici Srpskoj. On je rekao da je u tom zahtjevu "korištena argumentacija koja je upotrijebljena u predmetima kojima se osporavala nadležnost Republike Srpske da rješava pitanje državne imovine".

"Podnosioci ovog zahtjeva pozvali su se i na niz prethodnih odluka Ustavnog suda BiH", rekao je Mahmutović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebao da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Christian Schmidt dan ranije suspendovao i donio odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju. Zvaničnici Republike Srpske tvrde da je imovina RS-a ona koja se nalazi na njenoj teritoriji, a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

federalna.ba/Srna

Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini RS
Ustavni sud BiH amandmani Christian Schmidt Željko Komšić Šefik Džaferović
0 02.12.2022 16:09
Ustavni sud BiH Zakon o lijekovima
0 02.12.2022 16:05
Ustavni sud BiH Željko Komšić
0 01.12.2022 20:23
novi saziv Predstavničkog doma FBiH Ustavni sud BiH
0 11.11.2022 13:33
Šefik Džaferović apelacija Ustavni sud BiH Christian Schmidt
0 26.10.2022 13:37
Željko Komšić Ustavni sud BiH ocjena ustavnosti Christian Schmidt
0 11.10.2022 12:06