Prilog: Sanela Hodžić

Ustavni rok za imenovanje Federalne vlade ističe naredne sedmice - sutra odluka o ministrima

Predsjednica Federacije Lidija Bradara i potpredsjednici Refik Lendo i Igor Stojanović održali su sastanak na kojem se razgovaralo o imenovanju federalne Vlade. Bradara je najavila da će sutra donijeti Odluku o tome i dostaviti je potpredsjednicima na saglasnost, budući da ustavni rok za imenovanje ističe naredne sedmice. U međuvremenu, objavljena su imena ministara koja su predložile stranke Osmorke i HDZ-a.

 

Odavno je poznato da će pozicija premijera pripasti predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, koji je na ovoj poziciji već bio u periodu od 2011-te do 2015-te godine. Uz premijersku poziciju, SDP će dobiti 4 ministarstva, blok SBiH i NES četiri, po jedno NiP i Naša stranka, dok će HDZ BiH imati šest ministarstava. Potredsjednik Federacije Igor Stojanović najavio je svoju saglasnost na Odluku o imenovanju federalne Vlade koju će sutra predložiti predsjednica Federacije Lidija Bradara. Igor Stojanović:

 

„Mislim da su naši stavovi poznati javnosti. Gospodin Lendo neće prihvatiti dogovor, nego će insistirati da SDA ostane u vlasti po svaku cijenu iako nema partnere.“

 

Drugi potpredsjednik entiteta Refik Lendo i nakon današnjeg sastanka ostao je pri dosadašnjem stavu- neće podržati Vladu u koju neće biti uključena SDA:

 

„Ostaje onaj njihov pravac, koji nije dobar, a to je da njih dvoje sami u okviru svojih političkih opcija sastave tim koji neće biti kompletan, i ono što sam od ranije upozoravao, da imenovanje Vlade Federacije na taj način neće biti po Ustavu, neće imati moju saglasnost. S druge strane, pokušava se javnosti predstaviti kako ja nešto blokiram, kako ja neću.“

 

Iako je teško vjerovati da će biti ispoštovan ustavni rok za imenovanje nove Vlade, lider HDZ-a Dragan Čović je optimističan, navodeći da će formiranje vlasti biti provedeno bez obzira na to što neće biti saglasni svi u rukovodstvu FBiH:

 

„I nastavit ću biti optimističan, kao što sam optimističan da ćemo dobiti Vladu FBiH 6. aprila jer je to krajnji rok, kao što je danas krajnji rok da dostavimo prijedloge ministara predsjednici FBiH koja bi sutra trebala imenovati novi saziv i ponuditi svojim dopredsjednicima da daju suglasnost na to."

 

Prema onome što je dogovoreno prošle sedmice u Mostaru, HDZ-u su pripala ministarstva finansija, pravde, zdravstva, zatim Ministarstvo prometa i komunikacija, kulture, te prostornog uređenja. Kada su u pitanju stranke Osmorke imena su sljedeća:


SDP je nominirao Vojina Mijatovića za ministra policije, Nerina Dizdara za izbjeglice, Vedrana Lakića za razvoj, poduzetništvo i obrt, a Almina Hopovca za ministra obrazovanja. Naša stranke je ranije objavila da će za Ministarstvo okoliša i turizma kandidirati Nasihu Pozder. Narod i pravda će dobiti važno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku na čijem čelu će biti Adnan Delić. Stranka za BiH je objavila da su dobili dva resora. Za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će kandidirati Adisa Bubala koji se bavio rukovodećim pozicijama u Elektroprivredi BiH, a u Ministarstvo za boračka pitanja Hasana Handžića. NES će također voditi dva ministarstva, a to su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva gdje su predložili Zuhara Porčića, te Ministarstvo trgovine gdje je predložen Anel Kljako.

 

Međutim, u ovom složenom političkom trenutku, izvjesno je da bi imenovanje Vlade Federacije moglo biti podržano novim odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Vlada FBiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 17.04.2024 00:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.04.2024 23:03
sport Federalni radio
0 16.04.2024 18:12
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 17:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 10:39
Vijesti u 12 Federalni radio
0 16.04.2024 10:37