Uskoro nastavak izgradnje vangradske dionice GGM Zenica nakon više od osam godina
(Izvor: Fena/Press ZDK)

Uskoro nastavak izgradnje vangradske dionice GGM Zenica nakon više od osam godina

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalna Direkcija za ceste raspisali su obavještenje o nabavci za odabir izvođača radova za rekonstrukciju dijela regionalne ceste R445 Zenica - Lašva, u sastavu vangradske dionice Glavne gradske magistrale (GGM) u Zenici. 

Na nastavak radova na zeničkom GGM-u čekalo se više od osam godina, od kako je u aprilu 2016. godine svečano pušteno u promet 3,25 kilometara duga gradska dionica GGM-a.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Adnan Šabani kaže da regionalna cesta R445 spada u značajne putne pravce u Zenici i Kantonu, posebno nakon okončanja izgradnje Glavne gradske magistrale.

Pojašnjava da izgradnjom mosta Drivuša preko željezničke pruge i rijeke Bosne, dionica regionalne ceste poprima još veći značaj jer predstavlja dobru vezu putne mreže, na lijevoj obali rijeke Bosne, sa magistralnom cestom M-17 i autocestom na Koridoru Vc.

-Moji saradnici u Ministarstvu i Vlada ZDK opredijeljeni smo da se taj kapitalni projekt što prije realizuje jer smo za to osigurali sredstva. Nadam se da će radovi krenuti na vrijeme. Krajnje je vrijeme da se smanje gužve na ulazu odnosno izlazu iz grada, kao i da se novim kanalizacionim i vodovodnim mrežama, razvođenjem gasovodne mreže itd. stvore uslovi za kvalitetniji život više hiljada stanovnika tog dijela Zenice, ali i unaprijedi privredni ambijent u toj industrijskoj zoni grada - kaže Šabani.

Ukupna dužina vangradske dionice GGM-a, u sklopu regionalne ceste R445 je 4,06 kilometara. Prva faza koja je predmet objavljenog javnog poziva je dionica dužine 1,25 kilometara i prostire se od kružnog toka Bojin Vir do skretanja za naselje Lukovo Polje.

Na početnoj dionici trase put je projektovan sa dvije saobraćajne trake, sa obostranim pješačkim stazama. Na dionici trase, kroz privredno-industrijsku zonu Raspotočje, put je projektovan sa tri saobraćajne trake od kojih je srednja traka predviđena isključivo za skretanja lijevo/naizmjenično.

Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a iznosi 3.173.504,27 KM, navode iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, saopćila je Press služba ZDK.

federalna.ba/Fena

ZDK Vlada ZDK