Uskoro na aukciji salveta s detaljima prvog Messijevog ugovora s Barcelonom

Uskoro na aukciji salveta s detaljima prvog Messijevog ugovora s Barcelonom

Salveta na kojoj je potpisan prvi ugovor s Barcelonom 13-godišnjeg Lionela Messija bit će stavljena na aukciju - s početnom cijenom od 300.000 funti.

Salveta, potpisana u decembru 2000., obavezala je tadašnjeg Barcinog direktora Carlesa Rexacha da potpiše ugovor s Messijem. Potpisana je od strane Josepa Minguella, savjetnika za transfere španskog kluba, te agent Horacio Gaggioli, koji je preporučio Argentinca.

Messi se pridružio Barci mjesec dana kasnije i postao njihov rekordni strijelac. Debitirao je sa 16 godina, za katalonski klub je ukupno postigao 672 gola u 778 utakmica.

Messi je osvojio 10 La Liga i četiri naslova Lige prvaka u Barceloni prije nego što je otišao u Paris St-Germain 2021. godine.

Salveta je potpisana na sastanku koji je organizirao Rexach, koji je pozvao Messijevog oca Jorgea na ručak nakon što je u nedostatku odgovora od Barcelone, Messijeva porodica bila zabrinuta.

Ispisan plavom tintom, sporazum na salveti glasi: "U Barceloni, 14. decembra 2000. i u prisustvu gospode Minguelle i Horacia, Carles Rexach, sportski direktor FC Barcelone, ovime pristaje, pod svojom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva različita mišljenja, potpisati igrača Lionela Messija, pod uslovom da se držimo dogovorenih iznosa."

Salveta će u martu otići na prodaju preko britanske aukcijske kuće Bonhams.

Voditelj odjela za knjige i rukopise u Bonhamsu Ian Ehling rekao je: "Ovo je jedan od najuzbudljivijih predmeta s kojima sam ikad rukovao. Da, to je papirnata salveta, ali to je poznata salveta koja je odredila karijeru Lionela Messija. Promijenila je njegov život, budućnost FC Barcelone, i bila je ključna u pružanju nekih od najveličanstvenijih nogometnih trenutaka milijardama navijača širom svijeta."

federalna.ba/BBC

Lionel Messi salveta
Lionel Messi utakmica Hong Kong
0 20.02.2024 10:10
Lionel Messi Argentina Nigerija Kina
0 10.02.2024 14:55
Lionel Messi Miami Japan
0 06.02.2024 10:25