videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

USK ublažava pojedine mjere

Dok zemlje u regiji uvode restriktivnije mjere u Unsko-sanskom kantonu se pojedine mjere ublažavaju. Za početak osnovci će u školske klupe svaki dan, a pacijenti će moći na redovne ljekarske kontrole.

Broj zaraženih i osoba u samoizolaciji umanjen je za 24 posto zbog čega je Krizni štab predložio ublažavanje pojedinih mjera. Školski sat je produžen, a većina učenika vraća se u školske klupe svaki dan.

"Od prvog do petog razreda i devet razred kao završni vraćaju se u školu za sve pa i srednješkolce, i  online čas traje 40 minuta, a klizni je odmor od 20 minuta da se prozrače prostorije", objašnjava ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

"Trideset je minuta malo i ljudima je već dosta da rade dupli posao, mislim na rad u grupama, a drugoj  grupi dajemo te iste zadatke online i kada sutra dođu u školu u većini slučajeva se uvjerimo da djeca kod kuće to nisu mogla sama naučiti, bar kod nas u osnovnoj školi" kazala je predsjednica Sindikata obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Dozvoljeno je održavanje nastave tjelesnog odgoja u sportskim salama, bez maski ali uz poštivanje fizičke distance. Mišljenja prosvjetnih radnika su podijeljena, iako svjesni da je rad u učionici nezamjenjiv strahuju od novih zaraza.

"Mi smo možda jedini kanton koji nije testirao ni u spetembru, ni  sada na početku polugodišta i zato se javljaju strahovi više u školama sa većim brojem đaka koja će se susretatati svakodnevno", naglašava Hadžić.

U oblasti  zdravstva vraćaju se konsultatvno specijalističke usluge, odnosno bit će uspostavljen kontinuitet kontrolnih pregleda pacijenata u zdravstvenim ustanovama, prvenstveno u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

"To će u mnogome olakšati posao domovima zdravlja i samim pacijentima koji već duže vrijeme čekaju određene kontrolne preglede u ambulantama KB Bihać, tako da se mi nadamo da će naši pacijenti shvatiti prepeoruku da će nam pomoći i pridržavati se epidemioloških mjera i narudžbi", mišljenja je direktorica Doma zdravlja Cazin Nedima Zulić.

Ove mjere stupit će na snagu u ponedjeljak 15. februara ukoliiko ih sutra potvrdi Vlada unsko-sanskog kanatona.

federalna.ba/Enesa Hrustanović

USK mjere coronavirus