videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

USK: Novi aparat za magnetnu rezonancu vrijedan milion i 850 hiljada maraka

Na Odjelu radiologije u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić će tokom ovog mjeseca biti postavljen novi aparat za magnetnu rezonancu čija vrijednost iznosi milion i 850 hiljada maraka, a sredstva za nabavku osigurala je kantonalna Vlada. Pored ostalog, nedavno je održan sastanak resornog ministra sa kardiolozima i neurolozima bihaćke kantonalne bolnice na kojem se govorilo o novim metodama liječenja srčanog udara.

Radovi na Odjelu radiologije, gdje treba biti postavljen novi aparat za magnetnu rezonancu privode se kraju, a pored ostalog, nedavno je osposobljen i novi informacioni sistem na ovom odjelu. Dolaskom novog aparata u Kantonalnu bolnicu, smanjit će se i duge liste čekanja.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić, istakao je kako su to projekti od prošle godine, gdje su na radiologiji uveli „RISPAK“ sistem i modernizirali cijeli proces.

„Vjerujem da će ovo biti jedina bolnica na području Federacije koja će imati dva aparata za magnetnu rezonancu, gdje stječemo pretpostavke da će biti manja lista čekanja i da će pacijenti biti zadovoljniji uslugama u okviru Kantonalne bolnice“, kazao je Muris Halkić, ministar zdravstva USK.

Pored pozitivnih vijesti s Odjela radiologije, dobre vijesti i za Kardiološki odjel. Naime, ljekari koji rade na ovom odjelu uputili su inicijativu Ministarstvu zdravstva za nabavku novog lijeka za liječenje akutnog srčanog udara. Terapija ovim lijekom po pacijentu bi iznosila 2000 maraka.

„Taj lijek je ustvari spasonosna injekcija kada nam dođu pacijenti sa akutnim srčanim udarom. Imali smo jednu vrstu zamjene koja je bila prisutna, međutim inicijativom prof. Kurtalića, te adekvatnim odgovorom menadžmenta, a mogu reći i ZZO-a, dobili smo šansu da građani USK kod takvih intervencija mogu dobiti jedan tako kvalitetan lijek“, pojasnio je Almin Handanagić, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije u KB Bihać.

Predstavnici resornog ministarstva i kantonalne bolnice u Bihaću saglasni su da je bolnici potreban centar interventne kardiologije.

„Od prošle godine radimo projekat javno-privatnog partnerstva u kojem bi trebalo razgovarati o radioterapiji i interventnoj kardiologiji sa nekim od privatnih partnera ko bude zainteresiran za tu temu“, dodao je Havić.

Otvaranje centra interventne kardiologije, pored toga što bi pomoglo kantonu u finansijskom smislu, bilo bi od velikog značaja i za pacijente iz Unsko-sanskog kantona koji do najbližeg kliničkog centra moraju putovati i po 300 kilometara.

federalna.ba

magnetna rezonanca USK radiologija novi aparat
USK Halil Bajramović Sulejman Samardžić
0 21.03.2023 19:26
Unsko-sanski kanton Vlada Vlada USK USK
0 14.03.2023 19:44
Vlada FBiH Vlada USK FBiH USK koalicija
0 13.03.2023 20:10