Ured UN-a za ljudska prava osudio pogubljenje djeteta u Iranu
(Izvor: NurPhoto/Getty Images)

Ured UN-a za ljudska prava osudio pogubljenje djeteta u Iranu

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog pogubljenja 17-godišnjaka i 22-godišnjaka u Iranu i pozvali Teheran da odmah prestane s primjenom smrtne kazne.

"Pogubljenje Hamidreze Azarija, koji je optužen za ubistvo, prvo je prijavljeno pogubljenje navodne djece prestupnika u Iranu ove godine", rekla je portparolka Elizabeth Throssell u saopćenju.

Podsjetila je Teheran na njegovu obavezu prema međunarodnim konvencijama da zabrani smrtne kazne i njihovu provedbu za zločine koje su počinili pojedinci mlađi od 18 godina.

"Takođe smo zabrinuti zbog pogubljenja, istog dana, 22-godišnjeg Milada Zohrevanda - osme osobe koja je pogubljena u kontekstu protesta u septembru 2022.", rekla je Throssell.

“Dostupne informacije ukazuju da su njegovom suđenju nedostajali osnovni zahtjevi za pravilan postupak prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima. Postoje i zabrinjavajući izvještaji da su Zohrevandovi roditelji uhapšeni nakon njegovog pogubljenja.

Protesti u septembru 2022. potaknuti su smrću Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdkinje u pritvoru, nakon njenog hapšenja u Teheranu zbog navodnog kršenja strogog kodeksa oblačenja za žene Islamske republike.

Iran je pokrenuo opsežnu akciju kako bi ugušio proteste u kojima je prema navodima grupa za ljudska prava, stotine ubijenih i hiljade uhapšenih.

Throssell je dodala da je Iran među zemljama s najvećim brojem smrtnih kazni, posebno za krivična djela povezana s drogom, dok su manjine nesrazmjerno osuđene na smrt. Ona je pozvala Iran da odmah obustavi primjenu smrtne kazne i uvede moratorij na njenu upotrebu.

Do tada se smrtna kazna može izreći samo za najteže zločine: one ekstremne težine koji namjerno i direktno rezultiraju smrću, rekla je Throssell. “Također pozivamo vladu da prestane koristiti krivične postupke za kažnjavanje političkih aktivista i drugih zbog ostvarivanja prava na slobodu govora i mirnog okupljanja”, dodala je.

Najmanje 582 osobe pogubljene su u Iranu prošle godine, što je najveći broj od 2015. i znatno iznad 333 zabilježene 2021. godine, naveli su IHR i grupa sa sjedištem u Parizu „Zajedno protiv smrtne kazne“ u zajedničkom izvještaju u aprilu.

federalna.ba/AFP

Iran UN smrtna kazna
Reprezentacija BiH u hokeju hokej Iran
0 24.02.2024 13:07
Reprezentacija BiH u hokeju Skenderija Svjetsko prvenstvo Iran
0 23.02.2024 09:36
Afganistan smrtna kazna stadion Ujedinjene nacije
0 23.02.2024 09:31
talibani smrtna kazna javno pogubljenje Afganistan
0 22.02.2024 18:51
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28