"Uprkos napetosti, nema radikalnih promjena u američko-izraelskim odnosima"
(Izvor: Ilustracija/usembassy.gov)

"Uprkos napetosti, nema radikalnih promjena u američko-izraelskim odnosima"

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Izraelu Jacob J. Lew izavio je da "unatoč napetosti, nema radikalne promjene" u odnosima Washingtona i Tel Aviva, koji su u prvom planu zbog kopnenih napada Izraela na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje se sklonilo oko 1,5 milion Palestinaca, prenosi Anadolu.

Govoreći za izraelski informativni kanal "Channel 12", ambasador Lew je dao ocjene o napetostima u bilateralnim odnosima SAD-a i Izraela.

U vezi s odlukom američkog predsjednika Joea Bidena da zaustavi isporuke oružja Izraelu u slučaju kopnenog napada na Rafah, Lew je poručio da se teške bombe velikog udara ne bi smjele koristiti u gusto naseljenim područjima, te da se o tome prave neophodne procjene.

Ističući da postoje napetosti u bilateralnim odnosima SAD-a i Izraela, Lew je rekao:

"Međutim, mislim da je pogrešno misliti da je došlo do radikalne promjene u odnosima."

Ustvrdivši da još nije došlo do ozbiljnog "razmimoilaženja" između strana oko izraelskih napada na Rafah, Lew je izrazio nadu da neće biti neslaganja po tom pitanju.

S druge strane, na pitanje podržava li Bidenova administracija još uvijek izraelski "cilj svrgavanja Hamasa", Lew je kazao:

"SAD nikada nije dijelio takav cilj i dotični cilj nije vjerodostojan."

Tvrdeći da je realnije "ukloniti Hamas iz prijetnje", Lew je rekao:

"Uvijek smo govorili da Hamas ne bi trebao biti političko ili administrativno tijelo. To ne znači da ste eliminirali posljednjeg člana Hamasa."

federalna.ba/AA

Tel Aviv odnosi SAD