Uništili su nas zbog tweetova: Saudijske sestre zatvorene jer traže prava
(Izvor: Murdo MacLeod/The Guardian)

Uništili su nas zbog tweetova: Saudijske sestre zatvorene jer traže prava

U septembru 2022. Fawzia al-Otaibi bila je već sedam dana na putovanju u svojoj domovini Saudijskoj Arabiji, odsjevši s prijateljicom blizu granice s Bahreinom, kad joj je zazvonio telefon. Čim je čula muški glas s druge strane linije, shvatila je da je povratak bio užasna pogreška.

Policajac joj je 2019. ušao u trag i kaznio je zbog javnog nepristojnog ponašanja nakon što je na svom Snapchat nalogu objavila video na kojem pleše u trapericama i sa bejzbol kapom na koncertu u Rijadu. Ona i njene dvije sestre, Maryam i Manahel, postale su mete u kampanji hapšenja, prijetnji i zastrašivanja od strane saudijskih vlasti nakon što su koristile svoje popularne kanale društvenih medija za objavljivanje postova o pravima žena. Za nju plesni isječak nije bio politička izjava, radilo se samo o dijeljenju sretnog trenutka sa svojim pratiteljima.

Nakon kazne, Fawzia je iz Saudijske Arabije otišla u Dubai i nije se vratila u svoju zemlju tri godine. Mislila je da su vlasti zaboravile na nju. Bila je u krivu. “Policajac mi je rekao da moram doći u policijsku stanicu u Rijadu po dokumentaciju, ali da će sve biti u redu”, kaže ona. “Pokušavao je učiniti da se osjećam ugodno. Rekao je: ‘Ti si poput naše kćeri. Nema potrebe da dovodiš advokata – možeš jednostavno doći sama. Imamo samo nekoliko pitanja za tebe. Kad dođeš, shvatit ćeš.” „Samo sam znala da moram pobjeći”, kaže ona. Sjela je u auto i brzo prešla granicu s Bahreinom. Sutradan, kada je policija shvatila da se neće pojaviti, odmah joj je izrečena mjera zabrane putovanja i zabrana napuštanja zemlje. Zatim je od svog advokata, koji je bio u policijskoj stanici, dobila SMS poruku: "Uhvatili su Manahel."

Prošle sedmice, gotovo dvije godine nakon bijega, Fawzia je primila još jednu poruku. Ovog puta bilo je to da joj kažu da je Manahel osuđena za kaznena djela terorizma od strane suda u Saudijskoj Arabiji, jer je objavljivala svoje slike bez marame, kao i postove koje podržavaju prava žena. Osuđena je na 11 godina zatvora.

Fawzia se pripremala za ono što bi se moglo dogoditi - ali kada je vijest stigla, "svijet mi se zamračio pred očima", kaže ona. “Prvi put sam mrzila činjenicu da sam stvorena kao žena u svojoj zemlji. Država koja je uništila mene i moju porodicu, a naše živote pretvorila u nepodnošljivi pakao zbog „zločina“ jer smo žene koje žele svoje pravo na život. To je osjećaj koji ne mogu ni opisati.”

Nekoliko dana prije nego što je osuđena, Manahel je uspjela razgovarati sa svojom porodicom prvi put nakon više od četiri mjeseca, nakon što je njihov kontakt bez objašnjenja prekinut. “Porodica mi je rekla da više nije onakva kakvom smo je poznavali”, kaže Fawzia. “Imala je vrlo slab glas i rekla je da je moramo zaboraviti i da više ne govorimo o njoj, jer je njena sudbina da ovako živi u zatvoru.”

Porodica je dodala da je mučena i ponižavana: “Osvećivali su joj se jer je žena.” Manahel koju je Fawzia poznavala bila je avanturista, neustrašiva i otvorena. “Osjećam da su je uspjeli slomiti i ubiti njene snove i strast za životom. Njena duša više nije ono što je bila.” Fawzia vjeruje da su saudijske vlasti svojim zlostavljanjem Manahel i njoj poslale poruku: šuti ili će tvoja sestra platiti cijenu. Znala je da da se vlada pita, i on bi se pridružila Manahel iza rešetaka.

“Vjerujem da kažnjavaju i muče Manahel jer nisu u stanju kazniti mene”, kaže ona.

U godinama nakon Fawzijinog bijega i Manahelinog hapšenja, Maryam je također ušutkana. Shvatila je da je pod zabranom putovanja kada je pokušala napustiti Saudijsku Arabiju 2022. Iako nije u zatvoru, živi s otvorenim nalogom za hapšenje nad glavom i policija bi je mogla pokupiti u bilo kojem trenutku.

“Uništili su mi cijelu porodicu zbog nekih tweetova o ženskim pravima”, kaže Fawzia.

Kad su odrastale u gradu Al Ras u Saudijskoj Arabiji početkom 2000-ih, Fawzia i njezine sestre smatrale su se oima koji prave probleme, kaže ona. Iako su bile vrlo različite – Maryam, starija sestra, bila je majčinski i zaštitnički nastrojena; Manahel je bila avanturista i ekstrovertna; Fawzia tiša i povučenija – sve su odbijale prihvatiti ono što su ih učili o ulozi žena u saudijskom društvu. U školi im je bilo teško uklopiti se i počeli su ih doživljavati kao ometajuće i glasne, one koje su uvijek ispitivale svoje učitelje.

“Svi su uvijek govorili mojoj majci i ocu da nas preodgajaju dok ne postanemo poput ostalih djevojčica”, kaže Fawzia. “U školi su nas učili da mrzimo one koji su drugačiji. Moji su me učitelji uvijek kažnjavali jer smo odbijale prihvatiti ideju da je muškarac bolji od žene i da moramo slušati i pokoravati se.”

Fawzia kaže da su ih roditelji uvijek podržavali. Ali nakon što je policija uhapsila Maryam i Fawzi, uplašili su se i zabrinuli za svoje kćeri. Policija im je također rekla da je ponašanje njihovih kćeri njihova odgovornost te da će i oni biti kažnjeni. Sestre su se, objašnjava Fawzia, povezale i gledale na vanjske utjecaje, naručivale knjige iz inozemstva i sanjale o putovanju i upoznavanju drugih kultura. Dok su bile u svojim 20-ima, sve su bile aktivne na društvenim mrežama i prikupile desetke hiljada pratitelja među sobom. Godine 2016. sestre al-Otaibi bile su među prvima koje su objavile objavu koristeći hashtag #IAmMyOwnGuardian, pozivajući na ukidanje sistema muškog skrbništva u Saudijskoj Arabiji, kojim se nalagalo da žene trebaju dopuštenje muža, oca ili muškog skrbnika za udaju ili putovanje. Pravila za putovanja za žene starije od 21 godine ublažena su 2019., ali se zabrane putovanja još uvijek proizvoljno nameću pojedincima.

Isprva su njihove objave bila anonimne. Saudijske vlasti ubrzo su počele tvrditi da se radi o prevari. Maryam je bila bijesna na ovaj pokušaj da se umanje njihovi glasovi i tako je postala jedna od prvih Saudijki koja je izašla u javnost i upotrijebila svoje pravo ime. Gotovo istog trenutka je uhapšena. Nekoliko dana kasnije uhapšena je i Fawzia. Policajci su razbili vrata njene kuće i izvukli je na ulicu nakon što je objavila vijest o pritvaranju svoje sestre. “Osjećalo se više kao otmica”, kaže ona.

Manahel je počela objavljivati vijesti o pritvoru Maryam i Fawzije. Priču o njihovom hapšenju prenijeli su međunarodni mediji i postala je viralna. Obje su sestre puštene, ali Fawzia kaže da su od tog trenutka vlasti počele nemilosrdnu kampanju zastrašivanja i pritiska na njihovu porodicu kako bi ih sve pokušali ušutkati. Dodaje  da su nekoliko mjeseci kasnije “tražili od porodice da nas ubiju”. Vlasti su tvrdile da će to zaustaviti sramotu koju nanose porodici. “Rekli su: ‘Pomoći ćemo vašem sinu da to učini’, ali moja je porodica to odbila”, kaže ona. “Ipak, nisu zaboravili na nas. Vidjeli su kako su svi pozivali na Maryamino oslobađanje. Samo su čekali da nas kazne.”

Dok je Fawzia živjela u Dubaiju, njenim je sestrama život u Saudijskoj Arabiji postajao sve teži. Maryam je bila prisiljena napustiti posao u vladinom ministarstvu i stavljena joj je pod zabranu putovanja. Nakon što je objavila šta joj se događa, izdana je potjernica. “Pričala je da je život u Saudijskoj Arabiji noćna mora i rekla mi je da se ne vraćam”, kaže Fawzia. “Da je živjela u stalnom strahu od ponovnog hapšenja i zatvora – ali mislila sam da pati od PTSP-a i da pretjeruje.”

Manahel, koja je do tog trenutka bio certificirana instruktorica fitnessa, djelovala je manje zabrinuto i odlučnije da je se ne da zastrašiti. Svojim je pratiteljima nastavila objavljivati svoju potporu pravima žena i fotografije, sve do hapšenja u novembru 2022. Fawzia opisuje sedmice nakon njenog bijega i Manahelinog hapšenja kao izmaglicu panike. “Već su ušutkali Maryam i čekali su da ja budem u zemlji sve ove godine kako bi nas mogli zajedno uhapsiti”, kaže ona. Iako je uspjela pobjeći, nije se osjećala sigurno u Bahreinu i otputovala je u Tursku. “Ostavila sam sve svoje stvari i život u Dubaiju”, kaže ona. "Nisam imala planove - samo da pokušam biti sigurna."

Bilo je to vrijeme straha i bjesomučnog dijaloga s porodicom i advokatima, pokušavajući otkriti što se dogodilo Manahel. "Nisam mogla spavati", kaže Fawzia. “Čvrsto sam zatvarala vrata i nisam puno izlazila.”

U januaru 2023. Manahel se pojavila na sudu. Optužbe protiv nje uključivale su objavljivanje svojih fotografija na Snapchatu u trgovačkom centru bez abaje (tradicionalnog ogrtača) i objavljivanje postova na društvenim mrežama u znak podrške pravima žena. Oba navodna zločina datiraju iz 2018.

Manahelin slučaj proslijeđen je sudu specijaliziranom za kaznena djela povezana s terorizmom. Vlasti su je optužile za vođenje propagandne kampanje za poticanje djevojaka na odbacivanje vjerskih načela i pobunu protiv običaja i tradicije u saudijskoj kulturi. Prošle sedmice saudijski dužnosnici potvrdili su u izjavi UN-u da je Manahel osuđena za navodna "teroristička kaznena djela".

Od Manahelinog hapšenja, kaže Fawzia, njeni su roditelji bili pod jakim pritiskom vlasti da ne govore o tome što se događa njihovim kćerima. Maryam je, objašnjava, izolirana i prestravljena. “Ona osjeća da bi režim svakog trenutka mogao učiniti da ona nestane.”

Odvojena od porodice i u egzilu, Fawzia se 2023. godine preselila u Edinburgh. Taj je grad odabrala, kaže, kako bi se mogla osjećati bliže Manahel, koja je oduvijek sanjala o životu tamo. “Čitala je o tome u toliko knjiga, o prijateljskim ljudima, krajoliku i historiji.”

Sada se Fawzijin život vrti oko pokušaja da se Manahel oslobodi i da Maryam slobodno putuje. Svjesna je opasnosti govora protiv kraljevstva i objavljivanja onoga što se dogodilo njenim sestrama, ali je nepokolebljiva da je to ono što bi one htjele da ona učini. “Zavjetovali smo se nakon svega što nam se događalo da ćemo braniti jedna drugu”, kaže ona. I dalje vjeruje da bi međunarodni pritisak mogao ubrzati oslobađanje Manahel, "jer Saudijsku Arabiju stvarno zanima što govore ljudi izvan zemlje".

Iako se Saudijska Arabija pokušava predstaviti kao reformirana – zemlja je nedavno imenovana domaćinom UN-ove komisije za prava žena i želi se kandidirati za sljedeće FIFA Svjetsko prvenstvo za žene – Fawzia insistira da je ono što se dogodilo njoj i njenim sestrama prava verzija načina na koji režim tretira žene.

Fawzijin kontinuirani aktivizam u ime svojih sestara – i odbijanje da je se ušutka pozivanjem na ženska prava – znači da se suočava s neprestanim naletom internetskog uznemiravanja i zlostavljanja s anonimnih računa te saudijskih vladinih dužnosnika koji kažu da ona sramoti svoju porodicu i domovinu.

“Mnoge žene u Saudijskoj Arabiji željele su biti poput nas, ali bile su previše uplašene da bi pričale pa su čekale da vide što će se dogoditi s nama”, kaže ona. “Uprkos tome što su učinili našoj porodici, neću dopustiti da me ušutkaju i naprave primjerom – da odbace druge žene koje možda žele braniti i pozivati na prava žena i govoriti protiv patrijarhalnog sistema.

"Oni ne žele promijeniti život žena u Saudijskoj Arabiji", nastavlja ona. “Žele zadržati svoju situaciju u tajnosti. Samo su pustili svijet da misli da su se promijenili prije nego što su uhapsili sve žene koje su tražile promjenu.”

Kad god posustane, vrati se na neke od Manahelinih objava na društvenim mrežama – onih u kojima je njena sestra pisala o sanjanju slobode za sve Saudijske žene. U jednom piše: “Jednog dana ću napustiti ovo mjesto... doći će dan kada ću biti onakva kakva želim... da, doći će dan kada ću šapnuti gradu da sam se zaklela uništiti njihove običaje, izbrisati njihove gluposti, i dodati boju gradu. Njihovom crnilu.”

To je, kaže Fawzia, ono što joj pomaže da nastavi. “Nikada neću biti istinski sretna dok se ponovno ne nađem sa svojim sestrama.”

federalna.ba/The Guardian

Saudijska Arabija ženska prava
Zlatko Lagumdžija Rezolucija o genocidu u Srebrenici Saudijska Arabija UNAOC
0 19.05.2024 14:03
Saudijska Arabija nevrijeme
0 01.05.2024 13:57
Saudijska Arabija aktivistica zatvor
0 01.05.2024 10:58