Aktivistkinja koja je zagovarala prava žena u S. Arabiji osuđena na 11 godina

Aktivistkinja koja je zagovarala prava žena u S. Arabiji osuđena na 11 godina

Mladu aktivisticu za prava žena u Saudijskoj Arabiji antiteroristički sud tajno je osudio na 11 godina zatvora nakon što je uhapšena zbog "njezinog izbora odjeće i podrške pravima žena".

Saudijski dužnosnici potvrdili su u izjavi visokom komesaru Ujedinjenih naroda za ljudska prava da je Manahel al-Otaibi 9. januara osuđena za ono što je saudijska vlada nazvala "terorističkim prestupima".

Al-Otaibi, koja je osuđena na tajnom saslušanju pred sudom za borbu protiv terorizma, proglašena je krivim za optužbe povezane sa saudijskim zakonom o borbi protiv terorizma koji kriminalizira korištenje web stranica za "emitiranje ili objavljivanje vijesti, izjava, lažnih ili zlonamjernih glasina , ili slično za počinjenje terorističkog zločina”.

Al-Otaibi, certificirana instruktorica fitnessa i umjetnica koja je često promovirala osnaživanje žena na svojim profilima na društvenim mrežama, uhapšena je u novembru 2022. Između ostalih optužbi, saudijske vlasti optužile su Otaibi da je koristila hashtag – preveden kao #societyisready (#društvojespremno) – kako bi pozvala na ukidanje pravila muškog skrbništva. Njezina sestra Fouz al-Otaibi također je optužena da nije nosila pristojnu odjeću, ali je uspjela pobjeći iz Saudijske Arabije prije hapšenja.

Još jedna sestra, Maryam, poznata je zagovarateljica ženskih prava koja je privedena, zadržana i na kraju puštena 2017. zbog protesta protiv pravila skrbništva.

Amnesty International i ALQST, skupina za ljudska prava, pozvali su saudijske vlasti da odmah i bezuslovno oslobode al-Otaibi i rekli da je njeno zatvaranje "izravno u suprotnosti s narativom vlasti o reformama i osnaživanju žena".

“Ovom rečenicom saudijske vlasti razotkrile su šupljinu svojih toliko hvaljenih reformi prava žena posljednjih godina i pokazale svoju jezivu predanost ušutkavanju mirnog neslaganja”, rekla je Bissan Fakih, aktivistica Amnesty Internationala za Saudijsku Arabiju. Amnesty i ALQST ukazali su na ironiju u Al-Otaibijinom slučaju: aktivistica je glasno podržavala “radikalne promjene” prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, uključujući navodno ublažavanje pravila odijevanja za žene, te je u intervjuu 2019. rekla da osjeća slobodna izražavati svoje stavove i nositi što joj se sviđa zahvaljujući prinčevim izjavama. Uhapšena je nekoliko godina kasnije. Otaibini profili na društvenim mrežama na X i Snapchatu prikazivali su je kao mladu i naprednu ženu koja voli fitness, umjetnost, jogu i putovanja, a istovremeno promiče prava žena.

Grupe za ljudska prava kažu da je al-Otaibi bila izložena teškom zlostavljanju, počevši s njezinim prisilnim nestankom na pet mjeseci od novembra 2023. do aprila 2024. Nakon što je ponovno uspostavila kontakt sa svojom porodicom, rekla je da je držana u samici i da joj je usljed fizičkog zlostavljanja slomljena noga.

Saudijski dužnosnici odbacili su te tvrdnje.

Njen slučaj slijedi niz sličnih slučajeva u kojima su Saudijke, posebno, bile podvrgnute drakonskim kaznama zbog korištenja profila ačuna na društvenim mrežama kako bi izrazile svoje mišljenje. Među njima su žene kao što su Salma al-Shehab, osuđena na 27 godina, Fatima al-Shawarbi, osuđena na 30 godina, Sukaynah al-Aithan, osuđena na 40 godina, i Nourah al-Qahtani, osuđena na 45 godina.

federalna.ba/The Guardian

Saudijska Arabija aktivistica zatvor
Zlatko Lagumdžija Rezolucija o genocidu u Srebrenici Saudijska Arabija UNAOC
0 19.05.2024 14:03