UNHCR: Imperativ je da migranti s Lampeduse budu izmješteni
(Izvor: Fena/Arhiva)

UNHCR: Imperativ je da migranti s Lampeduse budu izmješteni

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice u petak je saopćila kako je imperativ da hiljade migranata koji su pristigli posljednjih dana na italijanski otok Lampedusu budu izmješteni zbog ograničenih resursa.

Oko 7.000 migranata stiglo je na obalu malog osoka u periodu od dva dana, što je izazvalo molbe za pomoć iz Italije.

Vlasti su organizirale neke transfere na veći otok Siciliju kako bi olakšale situaciju, za šta Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) očekuje da će se nastaviti u narednim danima.

- Imperativ je preseliti ljude sa otoka jer su resursi tamo, njihovi kapaciteti, tako ograničeni - izjavio je portparol UNHCR-a Matthew Saltmarsh.

Saltmarsh je kazao da su migranti koji su stigli traumatizirani, iscrpljeni i da im je potrebna hrana, sklonište i medicinska njega.

- Teško je identificirati samo jedan faktor iza ovog nedavnog porasta broja dolazaka migranata na Lampedusu - rekao je Saltmarsh.

Mirni uvjeti na moru, ekonomske i socijalne turbulencije u mediteranskim vodama u Tunisu i Libiji, te sukob u Sudanu mogli bi biti faktori takvog trenda.

- Ne može biti samo u tim državama na prvoj liniji kao što je Italija koje primaju početne dolaske da ih moraju smjestiti na duži rok. Mislimo da je sada vrijeme da druge zemlje, druge države, druge regije pokušaju da podrže Italijane i da podržimo ljude na Lampedusi - kazao je.

Saltmarsh je naglasio da bi evropske zemlje, također, trebale da se dogovore o tome kako podijeliti zadatak naseljavanja priznatih izbjeglica.

- U tom slučaju govorimo o izbjeglicama, onim ljudima koji imaju zahtjeve za azil koji su validni i koji su potvrđeni, i koji po međunarodnom pravu imaju pravo da ostanu - rekao je on.

Lampedusa, koja ima nešto više od 6.000 stanovnika, nalazi se na Mediteranu u blizini Tunisa, Malte i Sicilije, i prva je luka za brojne migrante koji žele stići do Evropske unije, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Lampedusa Italija UNHCR migranti Ujedinjene nacije