UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH proveo je projekat "Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH" čiji su rezultati predstavljeni danas na finalnoj konferenciji u Sarajevu.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Švedske, UNDP je izvršio analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH.

Kako je rečeno, više od 40 posto potrošnje finalne energije u BiH se pripisuje stambenom sektoru, pri čemu se više od tri četvrtine te energije koristi za grijanje.

- Zgrade su izgrađene prije dugog vremena i hitno su im potrebna unapređenja. Efikasne i održive investicije u ovom sektoru ključne su za naše zajedničke napore ka zelenijoj budućnosti – kazala je rukovoditeljica Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u u BiH Raduška Cupać.

UNDP podržava izradu Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH za period do 2030. godine (NECP) budući da je to ključni dokument za dekarbonizaciju energetskog sektora do 2030-2050, u kojem je snažan fokus stavljen na mjere energetske efikasnosti u stambenim i u drugim sektorima.

- Ovaj projekt postavio je temelje za značajne investicije, istovremeno jačajući kapacitete institucija i stručnjaka. Osim toga, projekt je odigrao ključnu ulogu u podizanju svijesti među lokalnim zajednicama o prednostima mjera energetske efikasnosti. Kvalitetne studije razvijene kroz ovaj projekt služe kao putokaz za održivu budućnost, dok su financijski mehanizmi planovi za održivo finansiranje u ovom sektoru – kazala je stručna savjetnica u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Tamara Bajkuša Spahić.

Šefica za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg poručila je da je navedeni projekt važan zbog stvaranja povoljnog okruženja za investicije u stambenom sektoru. Energetska efikasnost, zaključila je, također doprinosi evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

federalna.ba/Fena

UNDP BiH energetska efikasnost