UNDP i Vlada FBiH osigurali sredstva za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća
(Izvor: AA)

UNDP i Vlada FBiH osigurali sredstva za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća

Potpisan je sporazum između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), kojim se inicira zajednička shema podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

Sredstva, u ukupnom iznosu od 270.000 konvertibilnih maraka (KM), za provedbu sheme poticaja, osigurali su UNDP kroz DigitalBIZ projekat i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Saradnja će biti inicirana u svrhu jačanja digitalne ekonomije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, povećanja konkurentnosti i rasta malih i srednjih preduzeća, te jačanja otpornosti na krizu izazvanu koronavirusom.

Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, pojasnio je da se program odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima u transformaciji kada se radi o digitalizaciji.

"Radi se o ukupno 270.000 KM sredstava koja će biti upućena putem javnog poziva. Naša želja je da u ovim teškim uslovima poslovanja koji su izazvani pandemijom koronavirusa, pokušamo da podržimo sve one koji žele da uhvate trendove u vezi s digitalizacijom kao jednog od uslova za uspješnu konkurentnost i nastup na stranim tržištima", rekao je Zukić.

Kako je kazao, pomoć ide u tri pravca.

"Prvenstveno nam je namjera da pomognemo usavršavanju procesa u vezi s digitalizacijom, obučavanje osoblja kada je u pitanju upravljanje procesima digitalizacije i da stvorimo pretpostavke da oni koji nisu ušli u ove procese, kroz određenu savjetodavnu aktivnost, pokušaju da se digitaliziraju. Korisnici će biti mala i srednja preduzeća, a visina pomoći se kreće do 20.000 KM s tim da je uslov da najmanje 30 posto participira i korisnik tih sredstava", istakao je Zukić.

Shema poticaja, koja je predmet sporazuma, će pružiti podršku malim i srednjim preduzećima u ostvarivanju ulaganja usmjerenih na poboljšanje tehnoloških alata i opreme, jačanju stručnog vodstva, implementaciji konsultacija ili programa obuke, a sve u cilju postizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Odabir projekata će se vršiti na osnovu javnog poziva koji će objaviti FMRPO.

O značaju projekta govorila je i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

"Prema našem programu od 2021. do 2025. godine, ekonomski razvoj predstavlja prioritet. Želimo da upravo taj ekonomski razvoj bude moderniziran i digitalan. Uviđamo da širom svijeta dolazi do velikih tehnoloških promjena, da se one vrlo brzo dešavaju i sve industrije će sigurno puno bolje poslovati ukoliko prihvate digitalna rješenja", pojasnila je Nedera.

Istakla je da oni žele pružiti podršku malim i srednjim preduzećima kako bi oni usvojili digitalna rješenja koja se primjenjuju u svijetu, a time će povećati i svoju konkurentnost na tržištu.

"Smatramo da je itekako važno za sve ekonomije, nakon pandemije COVID-19, da prihvate ekonomski stimulans, a u okviru čega će se fokusirati na digitalna i zelena rješenja. Ova grant shema namijenjena je malim i srednjim preduzećima koja su prije svega u vlasništvu ili koja vode žene. UNDP finansira ovu shemu u iznosu od 220.000 KM", naglasila je Nedera.

Podsjetila je da su od 2020. godine proveli nekoliko inicijativa koje su uglavnom bile usmjerene na digitalnu transformaciju.

"Vidjeli smo da postoje određene kompanije koje su same prihvatile digitalna rješenja ili educiraju uposlenike kako bi koristili digitalni softver i na taj način omogućili da rade od kuće, da budu mobilni, ali i kako bi te kompanije privukle klijente iz stranih zemalja, odnosno kako bi našli svoje mjesto na međunarodnom tržištu. Digitalna ekonomija znači korištenje softvera, koji već postoji, u određenim segmentima poslovanja, kako bi se poslovanje ubrzalo. Također, digitalna ekonomija podrazumijeva uvođenje novih usluga i uslužnih linija kako bi se našla bolja pozicija na tržištu", izjavila je Nedera.

Podsjetila je da je veliki broj kompanija tokom prošle godine počeo sa online marketingom.

"Sarađujemo sa osam javnih preduzeća, podržavamo njihov rast i razvoj. Oni djeluju u oblasti poljoprivrede i šumarstva. Pomogli smo im u izgradnji online platforme CO2.ba. Putem te platforme oni online rade prodaju sadnica i nakon toga se sadi drveće", dodala je Nedera.

DigitalBIZ je projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) koji pruža podršku digitalnoj transformaciji privrede kroz potrebne politike i regulatorne izmjene, razvoj kapaciteta, kao i razvoj infrastrukture za prenos tehnologije i poticanje inovacija.

Ovaj projekat predviđa pružanje podrške institucionalnim partnerima, posebno pružateljima usluga za razvoj poslovanja (privredne komore, razvojne agencije, inovacijski centri, tehnološki parkovi itd.) u stvaranju povoljnog okruženja za razvoj digitalne ekonomije odnosno povećanje produktivnosti postojećih ekonomskih sektora, rastućih novih tržišta i sektora, kao i ubrzanje ukupnog ekonomskog rasta kroz digitalne inovacije.

federalna.ba/AA

UNDP Vlada FBiH digitalna transformacija