UN: Više od 150 mrtvih u sukobu plemenskih vojski u Kongu
(Izvor: EPA/Ricky Gare)

UN: Više od 150 mrtvih u sukobu plemenskih vojski u Kongu

Masakri su nastavljeni u Ituriju, provinciji na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo, gdje je tokom aprila ubijeno više od 150 civila, saopštila je Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

U svom posljednjem tromjesečnom izvještaju krajem marta generalni sekretar UN-a Antonio Guterres procijenio je na 485 ubijenih civila od početka decembra u toj provinciji bogatoj zlatom i zahvaćenoj nasiljem nekoliko oružanih grupa.

Među njima su militantna grupa Kodeko (Codeco - Zadruga za razvoj Konga), koja tvrdi da brani pleme Lendu, i rivalska grupa Zaira, koja tvrdi da štiti drugo pleme, Hemu.

To područje također meta napada ADF-a (Savezničkih demokratskih snaga) povezanih s ekstremističkom grupom Islamska država.

Tokom prve dvije sedmice aprila OCHA je zabilježila rast napada na civile u tri teritorije (Đugu, Irumu, Mambasa) gdje su, prema humanitarnim izvorima i lokalnim vlastima, "oružani napadi doveli do oko 150 mrtvih".

Kancelarija UN-a zabilježila je napade na osnovnu infrastrukturu, posebno na zdravstveni centar Rimba (teritorija Mahagi), koji su "naoružani ljudi opljačkali 12. aprila".

Nakon decenije zatišja, smrtonosni sukob plemena Hemu i Lendu nastavio se krajem 2017. godine. Tada je izbjeglo više od milion i po ljudi, a nekoliko hiljada je ubijeno.

Kao i susjedna provincija Sjeverni Kivu, Ituri je gotovo dvije godine pod "opsadnim stanjem", što je izuzetna mjera kojom je civilna uprava zamijenjena policijom i vojskom, ali koja nije uspjela da zaustavi nasilje.

federalna.ba/Beta-AFP

Kongo