UN: U izraelskim napadima u prosjeku svaki dan bude ubijeno 37 majki
(Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

UN: U izraelskim napadima u prosjeku svaki dan bude ubijeno 37 majki

Organizacija UN Women objavila je da su izraelski napadi na Pojas Gaze, u kojima je ubijeno oko devet hiljada žena, takođe rat i protiv žena.

U izvještaju koji je objavio UN Women navodi se da su izraelski napadi u Gazi uzrokovali neviđeno ubijanje i ranjavanje žena.

U izvještaju se navodi da su izraelske snage u Pojasu Gaze do danas ubile oko devet hiljada žena, ali ta brojka može biti veća, jer se pod ruševinama nalazi mnogo osoba.

"Ako se rat u Gazi nastavi ovim tempom, u prosjeku će 63 žene i dalje biti ubijane dnevno. Rat u Gazi je istovremeno i rat protiv žena", istaknuto je.

U izvještaju se ističe da u izraelskim napadima svakodnevno bude ubijeno 37 majki te da ova situacija posebno pogađa djecu.

"Mnogo više njih će umrijeti u narednim danima i sedmicama ako se hitno ne postigne humanitarni prekid vatre", navodi UN Women.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.320 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

federalna.ba/AA

Pojas Gaze UN Izrael Palestina UN Women
Tayyip Erdogan Tel Aviv Iran Izrael
0 20.04.2024 17:51
UN Denis Bećirović Željko Komšić Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 09:22
genocid u Srebrenici Željko Komšić Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija UN Azir Osmanović
0 19.04.2024 19:10
Denis Bećirović genocid u Srebrenici UN rezolucija o Srebrenici
0 19.04.2024 17:53