UN: Pandemija teško pogodila milione djece s Bliskog istoka i Afrike
(Izvor: AA)

UN: Pandemija teško pogodila milione djece s Bliskog istoka i Afrike

Globalna pandemija i zaključavanje koje je uslijedilo utjecali su na mentalnu i fizičku dobrobit miliona djece na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, objavio je u petak Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF), prenosi Anadolu Agency (AA).

U istraživanju više od 7.000 domaćinstava u sedam zemalja regije koje pokriva 13.000 djece, UNICEF je otkrio da više od 90 posto ispitanika vjeruje da je pandemija koronavirusa negativno utjecala na njihovu djecu.

"Ograničenja kretanja i zatvaranja škola imala su ozbiljan utjecaj na svakodnevne rutine djece, njihove socijalne interakcije i na kraju na mentalnu dobrobit", naveo je u izvještaju Ted Chaiban, regionalni direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku povodom Svjetskog dana djece.

Istraživanje pokazuje da više od 50 posto ispitanika vjeruje da se njihova djeca muče mentalno i emocionalno. Tjeskoba i stres rastu među porodicama koje provode vrijeme u zatvorenim prostorima, navodi se u izvještaju, povećavajući vjerovatnoću nasilja u porodici, čiji su žene i djeca obično glavne žrtve.

Kako se pandemija počela širiti, većina vlada u regiji naredila je zatvaranje škola u martu. S krivuljom infekcije koja se tokom ljeta spuštala, mnoge su zemlje dopustile da se škole ponovo otvore na jesen ili da usvoje sistem koji kombinira učenje na daljinu i nastavu u školama.

Međutim, s približavanjem zime postoji strah od drugog vala infekcija, što bi moglo rezultirati još jednim krugom zatvaranja škola.

Gotovo 40 posto roditelja i staratelja izrazilo je zabrinutost zbog obrazovanja svoje djece, navodi se u istraživanju. Mnogi su obrazovanje na daljinu odbacili kao "neefikasno", navodeći nedostatak resursa, ograničen pristup internetu, nedostatak podrške odraslih i nedostatak direktnog pristupa nastavnicima.

UNICEF-ovo istraživanje provedeno je u Alžiru, Egiptu, Jordanu, Maroku, Kataru, Siriji i Tunisu između aprila i jula 2020. godine.

U augustu je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio na "obrazovnu katastrofu" i ukazao na procjenu Ujedinjenih nacija da 24 miliona učenika rizikuje da odustanu od obrazovanja zbog ozbiljnog poremećaja izazvanog pandemijom.

Izvještaj UNICEF-a također je pokrenuo uzbunu zbog rizika koje pandemija predstavlja za fizičko zdravlje djece u regiji.

U njemu se navodi da je devet miliona djece propustilo vakcinu protiv visoko zaraznih bolesti, uključujući dječiju paralizu i ospice, zbog ograničenja u prevozu, straha od infekcija i zatvaranja obližnjih klinika.

Čitava regija do sada je zabilježila više od četiri miliona slučajeva virusa, uključujući više od 100.000 smrtnih slučajeva.

Pored pandemije, mnoge zemlje u regiji također se bore s vojnim sukobima i građanskim ratovima koji podrivaju vladine napore da zaustavi širenje smrtonosnog virusa.

federalna.ba/AA

koronavirus djeca