UN-ov ured za ljudska prava objavio da je u Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila

UN-ov ured za ljudska prava objavio da je u Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila

Više od 7.000 civila ubijeno je u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u februaru prošle godine, objavio je Ured UN-ovog visokog komesara za ljudska prava (OHCHR), prenosi Sky News. 

- Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teške artiljerije, višestrukih sistema raketnih bacača, projektila i zračnih napada - saopćio je OHCHR.

UN-ov Ured za ljudska prava rekao je da je potvrdio 7.031 smrt civilnih osoba, no vjeruje da je stvarni broj "znatno viši" s obzirom na to da mnogi izvještaji još čekaju potvrdu te da su područja gdje se odvijaju teške borbe nedostupna.      

Većina zabilježenih civilnih smrti dogodila se u područjima pod kontrolom Ukrajine - 6536, u poređenju s 495 smrtnih slučajeva u područjima koja drže Rusi.

OHCHR nije pripisao odgovornost za navedene smrti. Ukrajina kaže da bi broj ubijenih civila mogao biti i više desetaka hiljada. Obje zemlje odbijaju da su namjerno ciljale civile. 

federalna.ba/Fena

UN Ukrajina Rusija civili