videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

UN-ov fond finansira opremu za osnovne i srednje škole u USK-u

Uz podršku UNESCO-a i UNICEF-a, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona osigurana je donacija vrijedne opreme osnovnim i srednjim školama. Konkretno, 75 laptopa, 189 komada uređaja asistivne tehnologije i propratna oprema.

Znanje je najjače oružje, a svako dijete zaslužuje da nova znanja uči u korak sa razvojem moderne tehnologije. Zbog toga, UN-ov fond za oporavak od posljedica Covid pandemije, finansira opremu za osnovne i srednje škole u USK.

"Milioni djece u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini nisu pohađali nastavu u školama tokom COVID perioda, imamo veliki gubitak u učenju. Ovaj projekt podržava djecu, ali i nastavnike u nastojanju da se oporave nakon ovog perioda. Također, ovim projektom podržavamo razvoj obrazovanja u ovoj zemlji", istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan.

Na ovaj način, zagarantovano je da učenici osnovnih i srednjih škola, a posebno djeca iz manjina ili slabijeg imovinskog stanja, imaju jednak pristup obrazovanju.

"Ovo je nastavak saradnje UNESCO-a s Ministarstvom jer smo već pomogli izradu informacionog upravljačkog sistema koji je tu da pomogne boljem upravljanju sistema obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu, ali i da podigne kapacitete kako bi se bolje pratilo obrazovanje i kako bi se sa njim bolje upravljalo", kazao je Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu.

"Ova donacija je jedan još korak da završimo i privedemo taj proces kraju. Moram napomenuti da smo kao Ministarstvo i objavili javnu nabavku kad je u pitanju nabavka i dodatne informatičke opreme kako bi to zaživjelo što kvalitetnije", navodi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Almin Hopovac.

Donirana oprema bit će od velikog značaja odgojno-obrazovnim ustanovama. Laptopi će biti dodijeljeni u 61 osnovnu i 14 srednjih škola na području Unsko-sanskog kantona, a uređaji asistivne tehnologije u dva Centra za razvoj inkuzivnih praksi u Bihaću i Cazinu. Kako je poručeno, ovo je mali korak za nas, a veliki za djecu čije znanje nema cijenu.

federalna.ba

UN USK škole oprema
Abdel Fattah al-Burhan Sudan UN
0 22.09.2023 08:01
Giorgia Meloni UN trgovci ljudima
0 21.09.2023 08:29
UN Vijeće sigurnosti Volodimir Zelenski Sergej Lavrov
0 21.09.2023 07:57
Afganistan talibani UN zatvorenici
0 20.09.2023 10:25