UN: Izraelska predložena reforma pravosuđa predstavlja prijetnju Palestincima
(Izvor: Pixabay)

UN: Izraelska predložena reforma pravosuđa predstavlja prijetnju Palestincima

Reforma pravosuđa koju je predložila izraelska vlada predstavlja prijetnju Palestincima, saopćilo je u četvrtak nezavisno tijelo koje su osnovale Ujedinjene nacije, dodajući stranu kontrolu sada obustavljenim reformama.

Prijedlozi, koji bi ograničili neka ovlaštenja Vrhovnog suda i povećali uticaj vlade na imenovanja sudija, izazvali su proteste bez presedana u Izraelu i zabrinutost Zapada za nezavisnost izraelskog pravosuđa.

Kao dio izvještaja od 56 stranica, istražna komisija (COI) citirala je preliminarne zakone, uključujući one koji bi mogli povećati oporezivanje propalestinskih nevladinih organizacija i ograničiti njihovu mogućnost da dokumentuju aktivnosti izraelskih vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Drugi prijedlozi članova vjersko-nacionalističke koalicije premijera Benjamina Netanyahua oduzeli bi državljanstvo pripadnicima izraelske arapske manjine i omogućili njihovu deportaciju ukoliko počine propalestinsko nasilje, navodi se u izvještaju.

- Predložene promjene uklonile bi temeljne karakteristike podjele vlasti i kontrole i ravnoteže koje su bitne u demokratskim političkim sistemima - navodi se u izvještaju.

- Pravni stručnjaci upozorili su da reforme riskiraju slabljenje zaštite ljudskih prava, posebno za najugroženije i zajednice u najnepovoljnijem položaju, među kojima i palestinske građane - dodaje se.

Netanyahu kaže da bi predložene reforme izbalansirale grane vlasti i umanjile prekoračenje ovlasti sudova. Stavio ih je, međutim, na čekanje u martu kako bi omogućio kompromisne razgovore s opozicionim strankama.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi saopćila je da izvještaj sadrži lažne optužbe.

- Tvrdnje protiv Izraela iznesene u najnovijem izvještaju u velikoj su mjeri zasnovane na takozvanim javnim saslušanjima koja bi se bolje opisali kao lakrdije od suđenja. Čini se da COI odbacuje sve podneske koji se ne uklapaju u njegovu unaprijed utvrđenu priču - navodi se.

Komisija, koju je osnovalo Vijeće za ljudska prava UN-a 2021. godine, utvrdila je da Izrael sve više guši zagovornike prava, "kroz uznemiravanja, prijetnje, hapšenja, ispitivanja, proizvoljno pritvaranje, mučenje i nečovječno i ponižavajuće postupanje".

Komisija, koja je obavila oko 130 intervjua, također je utvrdila da su palestinske vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi ciljale palestinske aktiviste za ljudska prava.

- Hapšenje i zatvaranje palestinskih aktivista od strane izraelskih i palestinskih vlasti zabilježeno je kao posebno teška stvarnost za mnoge palestinske aktiviste - navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael