UN izabrao Saudijsku Arabiju da predvodi forum za prava žena uprkos užasnim rezultatima
(Izvor: Xinhua/Rex/Shutterstock)

UN izabrao Saudijsku Arabiju da predvodi forum za prava žena uprkos užasnim rezultatima

Saudijska Arabija je izabrana za predsjedavajućeg komisije UN-a koja bi trebala promovirati rodnu ravnopravnost i osnažiti žene širom svijeta, nakon neosporene kandidature za vodeću ulogu koju su osudile grupe za ljudska prava zbog užasnih rezultata kraljevstva po pitanju ženskih prava.

Saudijska ambasadorka pri UN-u Abdulaziz Alwasil izabrana je u srijedu za predsjednicu Komisije za status žena (CSW), "aklamacijom", jer na godišnjem sastanku CSW-a u New Yorku nije bilo suparničkih kandidata i neslaganja.  Alwasil je podržala grupa azijsko-pacifičkih država u komisiji. Kada je odlazeći predsjedavajući, filipinski izaslanik u UN-u Antonio Manuel Lagdameo, pitao 45 članova imaju li prigovora, u sali je zavladala tišina.

“Ne čujem prigovor. Onda je odlučeno”, rekao je Lagdameo. Obično neka zemlja predsjedava dvije godine, ali Filipini su bili pod pritiskom drugih članova azijske grupe da podijele svoj mandat i prenesu tu funkciju na drugu zemlju nakon godinu dana. Očekivalo se da će Bangladeš preuzeti vodeće mjesto, ali kasno u procesu, Saudijska Arabija je uskočila i lobirala za predsjedavanje, u onome što se naširoko smatra pokušajem da se uljepša imidž kraljevstva.

Grupe za ljudska prava brzo su ukazale na ironiju da CSR vodi zemlja u kojoj je jaz između muških i ženskih prava, čak i na papiru, tako velik.

Sherine Tadros, šefica njujorškog ureda Amnesty Internationala, istakla je da će Saudijska Arabija biti predsjedavajuća sljedeće godine, na 30. godišnjicu Pekinške deklaracije, što je značajan plan za unapređenje ženskih prava na globalnom nivou.

„Ko god da je na čelu, a to je sada Saudijska Arabija, u ključnoj je poziciji da utiče na planiranje, odluke, sagledavanje i gledanje unaprijed, u kritičnoj godini za komisiju“, rekla je Tadros. “Saudijska Arabija je sada na čelu, ali vlastiti rekord Saudijske Arabije o ženskim pravima je beznačajan i daleko je od mandata komisije.” Saudijska misija pri UN-u nije odgovorila na zahtjev za komentar, ali saudijski zvaničnici su ukazali na zakon o "ličnom statusu" uspostavljen 2022. godine kao dokaz napretka u pravima žena.

Međutim, zakon predviđa da žena za brak mora dobiti dozvolu muškog staratelja. Prema zakonu, žena mora da sluša svog muža na „razuman način“, dok finansijska podrška muža zavisi od „poslušnosti“ žene.

Odbijanje da ima seks sa suprugom, da živi u bračnom domu ili da putuje s njim bez „legitimnog izgovora“ takođe može opravdati povlačenje finansijske podrške prema zakonu. Amnesty International je saopštio da procurili nacrt predstojećeg novog krivičnog zakona "ne štiti žene i djevojčice od svih oblika rodno zasnovanog nasilja".

"Izbor Saudijske Arabije za predsjedavajućeg Komisije UN-a za status žena pokazuje šokantno nepoštivanje prava žena posvuda", rekao je Louis Charbonneau, direktor UN-a u Human Rights Watch-u (HRW). „Zemlja koja zatvara žene samo zato što se zalažu za svoja prava nema šta da radi kao predsjedavajuća glavnog foruma UN-a za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Saudijske vlasti treba da pokažu da ova čast nije potpuno nezaslužena i da odmah puste sve zarobljene branitelje ženskih prava, ukinu muško starateljstvo i osiguraju ženama puna prava na ravnopravnost s muškarcima.”

Charbonneau je rekao da je HRW pokušao lobirati u drugim zemljama među sadašnjih 45 članica CSR-a, među kojima su i države s mnogo boljom evidencijom o pravima žena poput Nizozemske, Japana, Portugala i Švicarske.

"Da su svi podigli dovoljno mnogo buke, onda se to ne bi dogodilo", rekao je. „Ali svi su bili samo tihi. Neko bi mogao raspisati glasanje, a čini se da niko ni to ne želi, što mi se čini smiješnim.”

federalna.ba/The Guardian

Saudijska Arabija Komisija rodna ravnopravnost
Zlatko Lagumdžija Rezolucija o genocidu u Srebrenici Saudijska Arabija UNAOC
0 19.05.2024 14:03
Saudijska Arabija nevrijeme
0 01.05.2024 13:57