UN: Duboko smo šokirani izraelskim napadom na Nuseirat u Pojasu Gaze
(Izvor: AA)

UN: Duboko smo šokirani izraelskim napadom na Nuseirat u Pojasu Gaze

Jeremy Laurence, glasnogovornik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavio je da su duboko šokirani brutalnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Nuseirat u Pojasu Gaze u akciji za oslobađanje četiri izraelska taoca.

Laurence je novinarima u Uredu UN-a u Ženevi kazao da su "šokirani posljedicama izraelskog napada" koji se dogodio proteklog vikenda.

“Prijavljeno je da je stotine Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno i ranjeno. Izvođenje napada u tako gusto naseljenom području krši zakone ratovanja i postavlja ozbiljna pitanja o tome da li je u skladu sa principima predostrožnosti“, rekao je Laurence.

Navodeći da su duboko ožalošćeni činjenicom da palestinske oružane grupe i dalje drže zarobljene, uglavnom civile, Laurence je kazao da sve ove akcije obje strane mogu predstavljati ratne zločine.

Laurence je također rekao da je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk pozdravio rezoluciju 2735, koju je juče usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, a kojom se poziva na prekid vatre u Gazi i oslobađanje zarobljenika.

Ukazujući na hitnost obezbjeđivanja punog i neograničenog protoka humanitarne pomoći očajnom stanovništvu Gaze, Laurence je podsjetio da je komesar Turk pozvao strane i zemlje koje imaju uticaj na njih da ulože maksimalne napore da osiguraju mir.

U istovremenim i intenzivnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Nuseirat i okolne regije u središnjem dijelu Pojasa Gaze ubijeno je 274 Palestinaca, uključujući 64 djece i 57 žena, a ranjeno je 698 Palestinaca, među kojima je 153 djece i 161 žena.

federalna.ba/AA

 
Jeremy Laurence razočarani izraelska vojska napad Nuseirat