videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Umjesto svečanosti, penzioneri podsjetili na svoja okupljanja 1997. i 2017.

U Zenici je organizirana Skupština povodom 25. oktobra, Dana penzionera u FBiH. Umjesto svečanosti, okupljeni su podsjetili na masovna okupljanja 1997. i 2017. godine, kada su tražili poboljšanje statusa. Ni danas život za 180.000 penzionera sa najnižom penzijom u Federaciji nije bolji. Još jednom su podsjetili na problem i zahtjeve koje su uputili predstavnicima kantonalne i vlasti na nivou FBiH.

Čak više od 65 posto njih živi na granici socijalnog minimuma. Prosječna penzija za august iznosila je 584, a najniža 538 maraka. Mala razlika, ipak, značajna je za veliki broj penzionera koji danas jedva preživljavaju. Penzioneri ZDK-a nadaju se da će, poput TK-a, i ovaj kanton usvojiti inicijativu za pomoć od 100 maraka.

“Ako kažem da njih takvih imamo, od 60.000, u kantonu 36.000 - onda je jasno da neće svi moći dobiti tu pomoć. Kolika će biti, zavisi od premijera, Vlade, ministra, Skupštine kantona”, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

Poražavajuća je činjenica da na jednog penzionera danas u FBiH radi tek 1,27 radnika. Stanje se iz dana u dan sve više pogoršava kako svakodnevno iz naše zemlje odlazi radno sposobno stanovništvo. Rješavanje ovog problema jedan je od zahtjeva upućenih prema Vladi FBiH, ali i poboljšanje ukupnog socijalnog i zdravstvenog sistema.

“Federacija, kantoni i općine nemaju socijalnu kartu, a to je lična karta šta koji građanin ima i na osnovu čega da se dijeli neka pomoć. Danas pomoć ostvaruju samo mlađi, zdraviji, sposobniji - koji mogu da stignu. A ovaj moj pošteni penzioner, bolestan, koji sam kod kuće živi - i ne zna da se dijeli išta”, kaže Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ovogodišnje usklađivanje od ukupno 20,15 posto predviđeno Zakonom nedovoljno je u vanrednim okolnostima izuzetnog rasta cijena. Stoga je, smatraju iz Federalnog saveza, neophodno poduzeti izuzetne mjere da ne bi bili primorani na organizovanje novih masovnih okupljanja poput onih iz 1997. i 2017. godine.

“Nas će natjerati nevolja. Imajte na umu da se naša penzija - ove godine je to 3 milijarde - sve se potrosi u Federaciji, najbolje smo platiše komunalnih usluga, sve drugo damo u trgovini za prehrambene artikle, ništa ne kupujemo vani, niko ne vraća pdv, ovdje plaćamo PDV - sve su to pare s kojima žive služba i država, Federacija živi od toga”, dodaje Mehić.

Novi sastanak sa resornim ministrom, zakazan za petak, o obuzdavanju rasta cijena te pomoći stanovništvu, a naročito penzionerima, rezultirat će novim smjernicama za rad Federalnog saveza udruženja penzionera. A sve do ostvarivanja boljeg socioekonomskog statusa penzionera - svaki 25. oktobar bit će u sjeni borbe za život dostojan čovjeka.

federalna.ba

penzioneri umirovljenici Dan penzionera Dan umirovljenika