Uloga nevladinih organizacija i institucija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje
(Izvor: Fena/McCann)

Uloga nevladinih organizacija i institucija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje

Učesnici i učesnice panela "Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje" razgovarali su danas u Tuzli o ulozi nevladinih organizacija i institucija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje i predstavili pozitivne korake, poput unapređenja i provođenja zakonskih regulativa, multisektorskog pristupa rodno zasnovanom nasilju i ekonomskog osnaživanja žena koje su preživjele nasilje.

Ovom panel diskusijom nastavljena je kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se provodi pod sloganom "Isključimo nasilje zajedno". Cilj ovogodišnje kampanje, koju realizuje UN Women BiH uz podršku Švedske, je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH, poručila je da nasilje nad ženama moguće spriječiti ako radimo zajedno na rješavanju ekonomskih poteškoća, mijenjanju društvenih normi i nejednakih odnosa moći, te na jačanju osnovnih usluga za preživjele i stvaranju sigurnijeg okruženja.

- Godinama naši partneri iz vladinog i nevladinog sektora rade na unapređenju i pružanju adekvatnog odgovora na nasilje u lokalnim zajednicama. Danas ističemo njihova postignuća i razgovaramo o narednim koracima na putu eliminacije nasilja nad ženama i djevojčicama. Sveobuhvatni napori u oblasti prevencije i zaštite su važniji nego ikad, pogotovo u svjetlu nedavnih slučajeva femicida -  dodala je Bishop.

Nakon Tuzle, panel diskusija o jačanju odgovora zajednice na nasilje bit će održana i u Banjoj Luci (7.12.), a o ulozi umjetnosti u prevenciji nasilja kroz izložbu ilustracija i diskusiju govorit će se u Sarajevu 8.12.. U sklopu kampanje, 5.12. će u Mostaru još jednom biti izvedena predstava „Perzeide“ u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i u režiji Karmen Obrdalj.

federalna.ba/Fena

Tuzla UN Women BiH
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti Tuzla
0 01.03.2024 20:57
Tuzla Dan nezavisnosti Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti
0 01.03.2024 18:01
Dan nezavisnosti BiH Tuzlanski kanton Tuzla
0 29.02.2024 17:14
Lumiwings Međunarodni aerodrom Tuzla Tuzla aerodrom
0 27.02.2024 22:14
Amra Kahrimanović Tuzla
0 24.02.2024 12:43
Napretkovi dani kulture Tuzla
0 24.02.2024 09:49