Ukrajinski istražitelji pronašli 63 tijela s tragovima mučenja u Hersonu
(Izvor: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO)

Ukrajinski istražitelji pronašli 63 tijela s tragovima mučenja u Hersonu

Istražitelji u nedavno oslobođenoj južnoj ukrajinskoj regiji Herson otkrili su 63 tijela s tragovima mučenja nakon što su ruske snage napustile to područje, navode mediji u četvrtak ujutru riječi ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

- Trenutno su 63 tijela otkrivena u regiji Hersona, ali moramo imati na umu da je istraga tek počela i brojna mjesta masovnih ukopa bit će otkrivena - navodi novinska agencija Interfax Ukrajina riječi ministra Denisa Monastirskog za nacionalnu televiziju.

Monastirski je kazao da su agencije za provođenje zakona otkrile 436 slučajeva ratnih zločina tokom ruske okupacije. Otkriveno je 11 pritvorskih jedinica, među kojima su i četiri u kojima su zatvorenici mučeni.

Istražitelji trenutno istražuju te lokacije i utvrđuju svaki slučaj mučenja.

- Ekshumacije tijela ubijenih također su u toku - izjavio je Monastirski za ukrajinsku nacionalnu televiziju, prenosi Interfax.

Andrej Kovalenko, tužilac u uredu regionalnog tužilaštva u Hersonu, izjavio je da su prikupljena svjedočenja o 800 pritvaranja ukrajinskih zarobljenika u zatvorima pod ruskom kontrolom u regiji. Dodao je da su najčešći vid zlostavljanja zatvorenika elektroškovi, premlaćivanja plastičnim ili gumenim palicama ili gušenja prekidom dovoda zraka u gas maskama postavljenim na glave zatvorenika.

Ukrajinski i međunarodni istražitelji tvrde da su ratni zločini počinjeni u regijama koje su osvojili ruski vojnici otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Herson tijela mučenje