Ukrajinski guverner: Rusi uništavaju gradove, probijaju se ka Harkovu
(Izvor: Francis Farrell/The Kyiv Independent))

Ukrajinski guverner: Rusi uništavaju gradove, probijaju se ka Harkovu

Ruske snage u ofanzivi koju su počele prije sedmicu dana uništavaju gradić Vovčansk i napreduju kod sela Lukjanci probijajući se ka Harkovu, drugom po veličini gradu Ukrajine, s milion i po stanovnika.

Ruska vojska je često uništavala ukrajinske gradove da bi ih osvojila - Bahmut prošle godine ili Avdijevku u februaru, pribjegavajući jakim artiljerijskim napadima da otjera ukrajinske snage.

"Neprijatelj je počeo da uništava Vovčansk, uz upotrebu tenkova i artiljerije. Biti tamo nije samo opasno, već je takoreći nemoguće" - rekao je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov u izvještaju.

U tom gradu koji je prije rata imao 18.000 stanovnika, ostalo je 200 civila - rekao je guverner.

Zapadno od Vovčanska ruske snage su napredovale i na meti im je selo Lukjanci na putu ka Harkovu.

"Naši vojnici i dalje pokušavaju da ga zadrže i unište snage okupatora" - rekao je ukrajinski guverner Sinegubov.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksander Sirski je poslije "više dana" na frontu u Harkovskoj oblasti objavio preko Telegrama da su ruske snage "proširile aktivnu zonu borbi za 70 kilometara".  "Treba da spriječimo svako dodatno napredovanje neprijateljskih trupa" - rekao je on i najavio "napade iz vazduha, rakete, artiljeriju, tenkove da se nanesu maksimalni gubici".

Rusija je 10. maja počela iznenadnu ofanzivu na sjeveru Ukrajine i proširila front dok je ukrajinska vojska bila u defanzivi na istoku i jugu zbog nedostataka ljudstva i municije.

Moskva je tokom te nove ofanzive već ostvarila najveće teritorijalne dobitke od kraja 2022. godine.

federalna.ba/Beta

Harkov Rusija Ukrajina