Ukrajinski ambasador u Turskoj negira da Ankara šalje kasetne bombe Kijevu
(Izvor: AA)

Ukrajinski ambasador u Turskoj negira da Ankara šalje kasetne bombe Kijevu

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar odbacio je tvrdnje da je Ankara slala kasetne bombe Ukrajini kao neosnovane glasine i propagandni rat, javlja Anadolija.

Na pitanje o članku "Turska šalje kasetne bombe iz doba hladnog rata Ukrajini" objavljenom u američkom magazinu "Foreign Policy", Bodnar je za Anadoliju izjavio da međunarodno pravo zabranjuje kasetne bombe i municiju, te da se Kijev pridržava međunarodnih pravila u ratu.

Napominjući da se u članku ne citira nijedan zvanični izvor, već se umjesto toga oslanja na "neku vrstu glasina", Bodnar je kazao da vjeruje da su optužbe dio "ruske propagandne mašine" protiv Turske i Ukrajine.

"U potpunosti to poričem, to nije istina", naglasio je Bodnar te dodao:

"Informacije su posebno konstruisane kao oružje za psihološko informaciono ratovanje, samo da bi se potkopao odnos između Ukrajine i Turske i pokušala stvoriti pogrešna slika Ukrajine i Turske."

- Razmjena zarobljenika -

Bodnar je spomenuo i sastanak ukrajinskog i ruskog omubsmana za ljudska prava, Dmitra Lubinetsa i Tatjane Moskalkove, održan u glavnom turskom gradu Ankari.

Napominjući da se Lubinets odvojeno sastao sa Moskalkovom i glavnim turskim ombudsmanom Serefom Malkocem tokom razgovora koje je organizovala Institucija ombudsmana Turske, Bodnar je rekao da je to prvi put od početka rata da su se sastale ukrajinske i ruske kolege.

Ukrajinski ambasador je rekao da oni imaju više tema o kojima treba da razgovaraju, kao što su prava civila, razmjena zarobljenika i položaj ranjenih.

- "Turska bi mogla igrati značajnu ulogu" -

Navodeći da je Ukrajina zahvalna Turskoj što je bila domaćin razgovora, Bodnar je dodao:

"Vjerujemo da bi Turska mogla igrati značajnu ulogu u ovom procesu. Jer i dalje, uprkos komunikacijama, nema punog povjerenja (između Moskve i Kijeva, op.a.). Dakle, Turska je partner od povjerenja za Ukrajinu i ima dobru komunikaciju sa Rusijom. Zato vjerujemo da bi Turska mogla igrati značajnu ulogu u ovoj platformi."

Bodnar je kazao i da bi se u budućnosti mogli postići neki rezultati, kao što je stvaranje radnih grupa koje bi se bavile razmjenom zarobljenika ili civila nakon razgovora u Ankari.

Ukrajinski ambasador je optužio Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji bi trebalo da sprovodi ove procese, da "ne ispunjava sve svoje dužnosti koje su neophodne".

federalna.ba/AA

Turska Kijev
Turska zemljotres
0 26.03.2023 21:09
Turska urušavanje zgrade
0 24.03.2023 15:11
Diogo da Silva Joaquim Turska ranjavanje
0 23.03.2023 10:44
osnovci Željezno Polje Turska igračke
0 21.03.2023 12:52
Crveni križ Federacije BiH Turska
0 21.03.2023 12:25