Ukrajinske vlasti sa okupiranih teritorija vratile 300 odvedene djece
(Izvor: Getty Images)

Ukrajinske vlasti sa okupiranih teritorija vratile 300 odvedene djece

Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje vratila 307 djece, uključujući i osmogodišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, objavio je ukrajinski ured ombudsmena, prenosi BBC. 

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju odvedeno više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine.

- Krajem februara, ured ombudsmena za ljudska prava primio je zahtjev da pomogne izvući dijete s teritorije koja je privremeno pod ruskom okupacijom - rekao je ombudsmen Dmitro Lubinec. 

- U roku od nekoliko dana, uz pomoć osoblja ureda ombudsmena, dječak Saško se sastao sa svojom bakom - kazao je on ne otkrivajući detalje te "operacije".

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seoba ljudi. Rusko ministarstvo je sredinom augusta prošle godine objavilo da je u Rusiju tada odvedeno 3,5 miliona ljudi, uključujući više od pola miliona djece.

Prema uredu ukrajinskog državnog tužitelja, do sada je u ratu poginulo 464 djece.

Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih. Rusija konstantno odbacuje optužbe da namjerno gađa civile, kao i optužbe da je na silu preselila ukrajinske građane. 

federalna.ba/Fena

Ukrajina djeca Rusija