Ukrajinske snage: Nastavljeni ruski napadi u Ukrajini

Ukrajinske snage: Nastavljeni ruski napadi u Ukrajini

Opsežni ruski napadi nastavljeni su noćas i danas u Ukrajini i poslije odluke Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje za ruskog predsjednika Vladimira Putina osumnjičenog za ratne zločine u Ukrajini, prenosi agencija AP.

Ukrajinu je napalo 16 ruskih dronova sinoć, saopštile su rano jutros ukrajinske vazduholovne snage preko Telegrama. Njihova komanda saopštila je i da je 11 od 16 dronova oboreno u centralnim, zapadnim i istočnim oblastima.

Na meti su bili glavni grad Kijev i zapadna provincija Lavov.

Šef gradske uprave Kijeva Serhij Popko rekao je da je ukrajinska vazduhoplovna odbrana oborila sve dronove koji su išli ka glavnom gradu Ukrajine dok je guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki rekao danas da su oborena tri od šest dronova dok su preostala tri su pogodila okrug koji se graniči sa Poljskom.

Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama napadi su izvršeni sa istočne obale Azovskog mora i iz ruske provincije Brijansk, koja se graniči sa Ukrajinom.

U svom redovnom izvještaju jutros ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage tokom prethodna 24 časa lansirale 34 vazdušna udara, jedan raketni udar i 57 rundi protivvazdušne vatre. U izvještaju objavljenom preko Facebooks navodi se da su krhotine koje su padale pogodile južnu provinciju Herson i oštetile sedam kuća i obdanište.

Prema ukrajinskoj vojsci Rusija nastavlja da koncentriše ofanzivne operacije u industrijskom istoku Ukrajine, usmjerivši se na Liman, Bahmut, Avdejevku, Mariniku i Šahtarsk u istočnoj ukrajinskoj provinciji Donjeck.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da je jedna osoba je poginula a tri su ranjene kada je juče granatirano 11 gradova i sela.

Ruske rakete su pogodile stambenu četvrt noćas u Zaporožju, glavnom gradu djelimično okupirane istoimene provincije. Nije prijavljeno da ima stradalih ali su oštećene zgrade, rekao je zvaničnik gradskog savjeta.

federalna.ba/Beta

Ukrajina Rusija napadi