Ukrajinci suočeni s beskućništvom dok prodiru nabujale vode uništene brane

Ukrajinci su napustili svoje poplavljene domove dok su nabujale vode preplavile dio juga zemlje u srijedu nakon uništenja ogromne brane na liniji fronta između ruskih i ukrajinskih snaga za koje se međusobno optužuju.

Stanovnici su gazili poplavljenim ulicama noseći djecu na ramenima, pse na rukama i stvari u plastičnim vrećama, dok su spasioci koristili gumene čamce da pretražuju područja gdje je voda dostizala nivo iznad visine glave.

Ukrajina je saopćila da će poplava ostaviti stotine hiljada ljudi bez pristupa pitkoj vodi, desetke hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta pretvorene u močvare.

- Ako voda poraste za još jedan metar, izgubit ćemo kuću - kazao je Oleksandr Reva, u selu na obali, koji je prebacivao stvari svoje porodice u napuštenu kuću susjeda na višem terenu. Mogao se vidjeti krov jedne kuće kako ga bujica nosi niz rijeku Dnjepar.

Katastrofa na brani Nova Kahovka podudarila se sa očiglednim početkom dugoočekivane kontraofanzive ukrajinskih snaga, koja se smatra sljedećom velikom fazom rata. Svaka strana je optuživala drugu da je nastavila granatirati poplavnu zonu i upozoravala na plutajeće nagazne mine izbačene u poplavama.

Kijev je u srijedu saopćio da su njegove trupe na istoku napredovale više od kilometra oko razorenog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, što je najeksplicitnija ukrajinska tvrdnja o napretku otkako je Rusija ove sedmice prijavila početak ukrajinske ofanzive. Rusija je saopćila da je odbila napad, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Herson uništena brana poplave