Ukrajina radi na obnavljanju napajanja strujom nakon ruskih napada
(Izvor: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO)

Ukrajina radi na obnavljanju napajanja strujom nakon ruskih napada

Oko 70 odsto glavnog grada Ukrajine ostalo je bez struje dan nakon što je Moskva izvršila veliki broj vezanih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje, saopštio je danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Ponovljeni ruski napad na ukrajinsku infrastrukturu izazvao je nestanke struje u velikom broju gradova te države, ali i u dijelu susjedne Moldavije.

Kličko je napisao na svom Telegram nalogu da "radnici energetske mreže daju sve od sebe da vrate struju što je prije moguće" i dodao da je omogućeno snabdijevanje vodom u dijelu Kijeva na lijevoj obali rijeke Dnjepar. 

Ukrajinski generalštab izvijestio je jutros da su ruske snage ispalile 67 krstarećih projektila i 10 dronova tokom jučerašnjeg "masovnog napada na stambene zgrade i energetsku infrastrukturu" u Kijevu i nekoliko drugih regiona u Ukrajini.

I druge oblasti Ukrajine ulažu napore da obnove snabdijevanje strujom i vodom i ponovo omoguće grijanje.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da su tri od četiri nuklearne elektrane jučer morale da zaustave rad jer su izgubile napajanje strujom, ali da su naknadno ponovo priključene na energetsku mrežu.

Guverner Poltavske oblasti Dmitro Lunjin rekao je da "optimistički scenario" sugeriše da će danas stanovnici njegovog centralnog ukrajinskog regiona ponovo dobiti struju.

"U narednih nekoliko sati počećemo da snabdijevamo energijom kritičnu infrastrukturu, a zatim i većinu domaćinstava", rekao je Lunin na Telegramu, napominjući da je struja već obnovljena za 15.500 stanovnika i 1.500 pravnih lica u regionu.

Lunjin je dodao da je nastavljeno snabdijevanje vodom u nekoliko dijelova grada Poltave, a četiri kotlarnice su počele da griju regionalne bolnice.

Kirovogradska i Vinička oblast ponovo su priključene na električnu mrežu jutros, a više od deset drugih regiona ponovo je dobilo struju sinoć, rekao je zamijenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

U jugoistočnom Dnjepropetrovskom regionu, struja je obnovljena za 50 odsto potrošača, rekao je guverner Valentin Rezničenko, ali je napomenuo da je "situacija sa energijom komplikovana".

federalna.ba/Beta

Ukrajina struja nestanak struje