Ukrajina postavlja nove odbrambene linije u Donjecku
(Izvor: Reuters)

Ukrajina postavlja nove odbrambene linije u Donjecku

Ukrajinske snage zauzele su danas nove odbrambene linije u Donjecku, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u susjednoj pokrajini Lugansk, a nakon čega je visoki ukrajinski dužnosnik kazao da će to biti "posljednja pobjeda Rusije na ukrajinskom tlu".

Ukrajinske snage u Donjecku još uvijek kontroliraju veće gradove, a Putin je rekao svojim trupama da se "odmore i oporave svoju vojnu spremnost", dok jedinice u drugim područjima nastavljaju borbe.

Od početka sukoba, Rusija je zahtijevala da Ukrajina preda i Lugansk i Donjeck promoskovskim separatistima, a u pitanju su regije koje su proglašene nezavisnim državama.

- Ovo je posljednja pobjeda Rusije na ukrajinskom teritoriju - kazao je Oleksiy Arestovych, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, u videu objavljenom na internetu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak ruskim trupama da ofanzivno djeluju u području Donbasa u istočnoj Ukrajini nakon što su moskovske snage zauzele strateški grad Lisičansk, javio je danas AFP.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Donjeck Lugansk