Ukrajina negira napad na zatvor u kojem je navodno ubijeno 50 zarobljenika
(Izvor: Arhiva)

Ukrajina negira napad na zatvor u kojem je navodno ubijeno 50 zarobljenika

Više od 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeno je u noćnom napadu u petak u istražnom zatvoru na teritoriji Donjecka pod kontrolom Rusije, u istočnoj Ukrajini, saopćio je lokalni zvaničnik koji podržava Kremlj.

"Većina ubijenih zarobljena je u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju, koji je pao pod kontrolu Rusije nakon višesedmičnih borbi i blokade", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se da je ukrajinski napad bio "namjerna krvava provokacija", kao i pokušaj zastrašivanja ukrajinskih vojnika da se ne predaju.

U napadu je ranjeno osam radnika zatvora.

"Napad je izveden projektilom lansiranim iz američkih artiljerijskih raketnih sistema visokih performansi (HIMARS)", dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da se mnogo ukrajinskih vojnika dobrovoljno predalo posljednjih dana nakon što su saznali za "humani odnos Rusije prema ratnim zarobljenicima".

Anton Gerashchenko, savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine, odbacio je optužbe.

"Svi ruski mediji puni su tvrdnji da je Ukrajina granatirala zatvor u Elenovki kod Donjecka - gdje su bili ukrajinski ratni zarobljenici, većinom iz Azovstala. Ukrajinska vojska nikada ne bi pucala na takav objekat. Ili je laž ili neki drugi užasan ruski zločin", objavio je on na Twitteru.

federalna.ba/AA

Rusija Ukrajina napad zatvor